__________

LECȚIE DE EFICIENȚĂ

În fazele eliminatorii Champions League, cel mai mic detaliu sau cea mai mică greșeală poate face diferența, iar Inter a trăit asta pe pielea ei aseară, în prima manșă a optimilor de finală.

Milanezii veneau după o serie de meciuri neconvingătoare, în care au scăzut turația și au arătat semne de slăbiciune. În ultimele două meciuri din campionat, aceștia au pierdut cu Milan și au făcut egal cu Napoli, lucru care a dus la pierderea primei poziții în clasamentul Seria A și care a afectat moralul echipei. De partea cealaltă, Liverpool venea într-o formă excelentă, fiind neînvinsă în 2022, cu 7 victorii și 2 egaluri, având doar două goluri primite în ultimele 7 meciuri. Toate aceste rezultate au fost realizate în absența vedetelor Mane și Salah, plecați la Cupa Africii pe Națiuni.

La Milano, cele două formații au aliniat cele mai bune garnituri de start, Liverpool pornind cu un mic avantaj psihologic, datorat parcursului impecabil din grupe, cu victorii pe linie într-o grupă grea, cu AC Milan, Atletico Madrid și FC Porto.

 

 

În prima repriză, Inter a fost cu ocaziile mari, Liverpool cu inițiativa. Inter a început meciul mai periculos, prin șutul lui Lautaro Martinez pe lângă poartă și transversala lui Calhanoglu, dar cei de la Liverpool nu s-au predat și au început să preia controlul. Englezii au împins liniile spre careul advers, începând să pună presiune din ce în ce mai mare pe jucătorii milanezi, care au pierdut majoritatea duelurilor la jumătatea terenului. Liverpool a preluat controlul, dar nu a reușit să pună în pericol poarta lui Handanovic, repriza terminându-se fără nici un șut pe spațiul celor două porți.

În repriza a doua, Inter a început din nou mai bine repriza, a pus presiune pe cei doi fundași centrali ai lui Liverpool, Konate și van Dijk, dar aceștia au fost de netrecut. În minutul 60, Klopp a simțit că elevii săi au scăzut turația, în special Fabinho, care nu a reușit să mai domine mijlocul terenului la fel ca în prima repriză, astfel încât a apelat la banca de rezerve. Intrările lui Henderson, Keita și Luis Diaz au adus forțe proaspete, iar Livepool a început să echilibreze jocul.

În minutul 75, la un corner executat de Robertson, Firmino, intrat la pauză, a atacat perfect la prima bară și a reușit să înscrie cu capul la prima ocazie pe spațiul porții.

 

 

După această reușită, cei de la Inter nu au reușit să reacționeze și au primit o nouă lovitură, în minutul 83, când Salah a dublat scorul de pe tabelă, oferind un avantaj important pentru returul de pe Anfield.

 

 

INTENSITATEA JOCULUI

Aspectul care a făcut diferența este intensitatea la care au jucat cele două echipe. Liverpool a demonstrat, din nou, motivul pentru care Premier League este cel mai valoros campionat din lume. După primele 15 minute ale primei reprize, când Inter a avut acele două ocazii, Liverpool a început să domine la mijlocul terenului, în special prin Fabinho, care a recuperat și interceptat majoritatea baloanelor. Englezii au început să-i preseze pe cei de la Inter imediat cum aceștia începeau posesia, lăsând defensiva doar în doi oameni, cei doi fundași centrali. Un alt aspect important au fost duelurile fizice. Cei de la Liverpool au fost mai mereu primii la minge și nu i-au lăsat pe italieni să se întoarcă cu fața spre poartă. Italienii nu au putut să țină ritmul meciului până la final, reușind să clacheze la primul moment de neatenție pe fază defensivă.

RAPORTUL DINTRE ATACURI vs ATACURI PERICULOASE

Un alt factor care a influențat rezultat final sunt atacurile celor două echipe. În prima repriză, cei de la Inter au fost apropiați din punct de vedere al atacurilor cu cei de la Liverpool, dar pierd clar atunci când vine vorba de atacurile periculoase. Inter a încercat să atace rapid, imediat după ce recupera mingea, dar nu au adus suficienți oameni în ofensivă pentru a crea pericol în defensiva engleză, unde Konate si van Dijk au fost la înălțime.

În ceea ce îi privește pe cei de la Liverpool, aceștia au adus mulți oameni în ofensivă, au pus presiune cu aproape toată echipa, reușind să creeze de 3 ori mai multe atacuri periculoase decât adversarii în prima repriză.

EFICIENȚA

În repriza a doua, Inter a reușit să devină mai periculoasă, reușind să profite de începutul mai greoi al celor de la Liverpool și au ajuns de multe ori în situații unu la unu cu cei doi fundași centrali. Din păcate, lipsa eficienței și-a spus cuvântul, lucru pedepsit de cei de la Liverpool. În privința atacurilor, Liverpool a avut aproape de două ori mai multe atacuri, dar cei de la Inter au dominat capitolul de atacuri periculoase. Diferența a fost făcută de micile detalii. În primele 15-20 de minute, Inter a ajuns de multe ori în situații de superioritate în apropierea careului advers, dar nu a putut profita. De fiecare dată când mingea era în careul advers, jucătorii milanezi au creat impresia că nu știau ce să facă cu mingea și căutau să paseze responsabilitatea finalizării pe ceilalți colegi.

Liverpool, în schimb, a fost mai pragmatică și a lovit la primul moment de adormire a defensivei milaneze, la cornerul unde Firmino a fost uitat de adversari. După gol, băieții lui Simone Inzaghi au cedat și au mai primit o lovitură, la o altă fază care nu anunța pericol. O minge centrată în careu de Alexander-Arnold a ajuns în mijlocul suprafeței de pedeapsă, de unde Salah nu a iertat. 2-0 la șuturi pe poartă, 2-0 pe tabelă.

BANCA DE REZERVE

Sezonul trecut, Liverpool a suferit în toate competițiile din cauza numeroaselor accidentări și a unei bănci de rezerve slab valorice, care nu aducea nici un plus. De multe ori, Liverpool a fost nevoită să joace cu Fabinho și Henderson în rol de fundași centrali.

În prezent, Liverpool a trecut de acea perioadă, iar banca de rezerve a devenit din ce în ce mai puternică. Acest lucru a făcut diferența aseară, la Milano. La pauză, Klopp l-a introdus pe Firmino în locul lui Jota, acesta reușind să deschidă scorul (din ultimele 12 goluri înscrise de brazilian în Champions League, 8 au fost în fazele eliminatorii).

În momentul în care germanul a simțit că Inter devine periculoasă și preia mijlocul terenului, jucătorii lui fiind obosiți, acesta a efectuat imediat modificări, introducându-i pe Henderson, Keita și Luis Diaz, jucători care au adus suflu nou și au făcut ca englezii să preia, din nou, controlul.

După marcarea celor două goluri, antrenorul celor de la Liverpool a introdus un nou jucător care poate oricând să fie titular, James Milner, pentru a închide meciul.

De partea cealaltă, Simone Inzaghi a suferit din cauza unei bănci de rezerve subțiri. Cu excepția lui Alexis Sanchez, celelalte patru schimbări au fost efectuate în minutul 87, cu jucători preponderenți defensivi, care nu puteau să aducă același plus pe care l-au adus englezii.

 

2-0 este un scor periculos, dar pentru Inter va fi o misiune extrem de dificilă să întoarcă scorul, deoarece returul se va disputa pe celebrul Anfield, unde suporterii vor fi al 12-lea jucător al celor de la Liverpool, așa cum au fost întotdeauna, iar atmosfera îi face inclusiv pe cei mai puternici adversari să clacheze.

 

Surse:

https://www.inter.it/en

https://www.liverpoolfc.com/

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/

Poze:

https://www.besoccer.com/new/live-inter-milan-v-liverpool-1104198

https://talksport.com/football/1043001/inter-milan-vs-liverpool-live-stream-talksport-commentary-team-news-date-kick-off-time-score-champions-league-klopp/

https://liverpooloffside.sbnation.com/2022/2/16/22937667/inter-milan-0-liverpool-fc-2-ucl-round-16-202-recap-man-of-the-match-firmino-van-dijk

https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/mohamed-salah-champions-league-record-26252863

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top