__________

ULTIMII 25 DE METRI

“Antrenorul te duce până la 25 de metri, dar de acolo se descurcă jucătorii”

 

Aceasta este o declarație pe care o dau majoritatea antrenorilor de fotbal, o declarație care se potrivește cu evoluția Barcelonei din meciul cu Napoli.

Prima manșă a capului de afiș din 16-imile Europa League, un meci considerat de “Champions League”, aduce față în față două filozofii de joc diferite. Barcelona, o echipă tânără, aflată în reconstrucție, cu Xavi pe post de regizor, încercând să imprime din nou identitate clubului, o întâlnește pe Napoli, un adversar cu mai multă experiență, care caută jocul direct pe poartă.

Pentru acest meci, Xavi folosește în atac tripleta adusă în această iarnă (Ferran Tores, Aubameyang și Adama Traore), în timp ce Luciano Spalletti se bazează pe forța lui Oshimen, secondat de Insigne, Zielinski și Elmas.

 

 

În prima repriză, Barcelona a plătit din cauza naivității tinereții. De la începutul meciului, jucătorii blaugrana au început să-și imprime stilul de joc, “tiki-taka”, cu o posesie prelungită și cu pressing avansat, în timp ce adversarii au fost mulțumiți să stea în jumătatea lor, așteptând să plece rapid pe contra-atac. Cu o posesie de 62%, raport de 8-3 la ocaziile de gol, de două ori mai multe pase și de trei ori mai multe atacuri periculoase, Barcelona s-a văzut condusă la prima greșeală din defensivă.

În minutul 29, pe un contra-atac, Elmas a profitat de naivitatea lui Jordi Alba, care s-a dus în alunecare în loc să rămână pe picioare, iar acesta i-a pasat lui Zielinski, care a profitat de faptul că Pedri nu l-a mai urmărit și l-a scăpat din marcaj și l-a învins pe Ter Stegen din a doua încercare.

 

 

Restul reprizei, Barcelona a continuat să controleze jocul și să paseze, dar fără rezultat pe tabelă. În repriza a doua, dominația Barcelonei a fost și mai accentuată, Napoli reușind un singur șut, cel al lui Mertens, din finalul meciului. În prima jumătate a reprizei, catalanii au reușit să egaleze dintr-un penalty transformat de Ferran Torres, ratangiul serii, în urma unui penalty acordat pentru henț.

 

 

Imediat după gol, Barcelona a continuat să îi preseze pe napoletani, în încercarea de a marca și al doilea gol, cel al victoriei, însă au fost trădați de lipsa eficienței în fața porții, iar Napoli a reușit să obțină un egal care să le ofere speranțe pentru retur, fiind chiar aproape de o victorie, după ocazia lui Mertens din finalul meciului.

LIPSA EXPERIENȚEI

De la sosirea lui Xavi pe banca Barcelonei, acesta a oferit șanse tinerilor jucători din Academie, jucători care să cunoască și să fie crescuți în stilul echipei în care el a jucat, aceste lucruri fiind vizibile și pe teren. De la o echipă de mijlocul clasamentului, care nu mai speria pe nimeni, catalanii au crescut de la meci la meci, reușind o demonstrație de forță în meciul recent jucat contra celor de la Atletico Madrid, în victoria 4-2.

Această reconstrucție este pe drumul cel bun, dar este la început, fiind nevoie de răbdare și de un plan bine pus la punct. Chiar dacă jocul arată din ce în ce mai bine, iar echipa are calitate, aceștia suferă din cauza lipsei de experiență. Acesta a fost un meci pe care Barcelona l-a avut în mână și trebuia să îl câștige, însă nu au știut să fie eficienți și să profite de ocaziile avute. De partea cealalată, Napoli a arătat că este echipa mai matură, cu mai multă experiență, respectând un plan tactic pus bine la punct, așteptând greșeala adversarului. Aceștia au lăsat mingea spaniolilor, iar la fiecare recuperare au încercat să ducă mingea cât mai repede spre poarta adversă.

În prezent, Barcelona este o echipă placută ochiului, dar care nu are experiența meciurilor importante, unde trebuie să profiți de șansele pe care le ai.

 

 

FAZA DEFENSIVĂ

O problemă mare în jocul Barcelonei este faza defensivă. În timp ce, pe fază ofensivă, echipa este agresivă, face pressing sus, domină adversarul și își creează ocazii, problemele apar atunci când echipa trebuie să se apere. Contrar stilului ei de joc, în prezent echipele caută să ajungă cât mai repede la poartă, din cât mai puține pase. Acest lucru o afectează pe Barcelona, care în meciul cu Napoli a dus mereu 7 oameni în jumătatea adversă, lăsând linia de fund vulnerabilă în cazul unui contra-atac. De multe ori, cei de la Napoli au încercat să-l caute pe Oshimen în spatele fundașilor catalani, profitând de liniile împinse prea sus de catalani.

Golul lui Napoli a venit tot în urma unui atac rapid, în care adversarii au dus mingea cât mai repede în careu, unde Elmas și Zielinski au profitat de greșelile defensive făcute de Jordi Alba, Eric Garcia și Pedri.

De asemenea, statistica arată că în ultimele 12 meciuri oficiale, inclusiv cu acesta, echipa a reușit să nu încaseze nici un gol în doar 2 meciuri.

“Atacul îți câștigă meciurile, dar apărarea câștigă campionate“ este o expresie folosită în fotbal, iar Barcelona va trebui să învețe asta dacă vrea să urce din nou în top.

ULTIMII 25 DE METRI

În meciul cu Napoli, cea mai mare problemă a Barcelonei a fost momentul când ajunge în zona careului advers. În multe momente din meci, Barcelona a arătat bine, de la agresivitatea din joc, la pressing, la jocul de posesie, dar a suferit când a ajuns în zona finală, unde valoarea jucătorilor face diferența. Catalanii au fost incomodați de linia defensivă a napoletanilor, care s-au apărat bine și au închis spațiile. Statisticile finale arată o dominare clară a Barcelonei în ceea ce privește jocul ofensiv (68% posesie, 21-4 raportul de ocazii de gol, 685-305 raportul de pase reușite și 99-16 raportul de atacuri periculoase). Din păcate, statisticile nu câștigă meciuri, rezultatul de pe tabelă fiind dovada. Napoli a fost echipa mai pragmatică, care a avut 4 ocazii de gol, toate fiind pe poartă, în timp ce Barcelona, din cele 21 de ocazii avute, doar 5 au reușit să le cadreze pe spațiul porții. Acest lucru demonstrează lipsa de inspirație a acestora la finalizare, în special al lui Ferran Torres, care a ratat multe ocazii din poziții favorabile. Acesta a avut cele mai multe șuturi din meci, 9, din care a cadrat un singur șut pe spațiul porții, cel de la penalty, având un xG de 1.49. Dacă vorbim despre cele două echipe, Napoli a marcat un gol cu un xG de 0.96, în timp ce Barcelona a marcat același număr de goluri, dar cu un xG de 1.8.

Un alt capitol la care au suferit catalanii a fost cel al atacurilor poziționale. Din 48 de atacuri, aceștia au reușit să finalizeze doar 14 acțiuni cu șut. În schimb, în lipsă de idei, aceștia au abuzat de centrările din zonele laterale. Pe durata meciului, aceștia au centrat de 25 de ori, dintre care doar 7 centrări au avut acuratețe.

Aceste cifre trebuie să le dea de gândit lui Xavi și celorlalți membri din staff. În La Liga, poți să mai câștigi meciuri cu adversari mai slabi valorici cu astfel de cifre, dar dacă vrei să te lupți la titlu și la competițiile europene, trebuie să îmbunătățească aceste cifre și să profite de ocaziile avute.

 

În retur, Barcelona va trebui să-și ridice nivelul jocului și să fie mai atentă la fiecare moment al jocului, deoarece Napoli, la fel ca în acest meci, va căuta să profite de fiecare greșeală a acestora, având și avantajul de a juca meciul acasă, în fața propriilor spectatori. Chiar dacă obiectivul principal al Barcelonei este clasarea pe un loc de Champions League, eliminarea atât de rapidă din Europa League ar fi un dezastru pentru spanioli. Pe de altă parte, un eventual success în Europa League ar putea fi exact ceea ce ar avea nevoie jucătorii Barcelonei pentru sezonul următor, când obiectivele vor fi mai mari decât cele din prezent.

 

Surse:

https://www.fcbarcelona.com/en/

https://www.sscnapoli.it/static/default/Home-3.aspx?lingua=en-EN

https://www.uefa.com/uefaeuropaleague/

Poze:

https://www.besoccer.com/new/live-barcelona-v-napoli-1104519

https://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-25372890-uefa-europa-league-barcelona-napoli-remiza-borussia-dortmund-infrangere-glasgow-rangers-ianis-hagi-conference-league-paok-invinsa-razvan-lucescu-midtjylland.htm

https://www.digisport.ro/fotbal/europa-league/un-jucator-de-la-barcelona-a-purtat-un-tricou-diferit-fata-de-colegii-sai-in-meciul-cu-napoli-din-europa-league-1528121

https://barcauniversal.com/five-key-stats-from-barcelona-1-1-napoli/

https://www.fcbarcelonanoticias.com/en/fc-barcelona/the-controversial-norm-of-the-offside-caused-the-goal-of-the-n_277930_102.html

 

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top