__________

Stancovici Ionut

Stancovici Ionut

Fondator Caiac SMile

Stancovici Ionuț, este, înainte de toate, sportiv. Fost caiacist de performanță, Ionuț a pus bazele unei Asociații Club Sportiv acum cinci ani. Și-a găsit pasiunea pentru caiac în perioada în care activa în domeniu bancar. Domeniu în care are studii superioare și o experiență de peste 11 ani. Caiacul a devenit încet dar sigur un mod de viață pentru Ionuț odată ce a început să participe la competiții naționale și internaționale. 


În 2018 a apărut, sub semnătura lui, Caiac SMile. Bazele acestui club, în primul an de activitate, au fost puse cu scopul de a se înființa, la Satu Mare, lotul de Kaiac-Canoe Slalom Juniori & U23 care urma să reprezinte România la campionatele internaționale de caiac. Odată ajuns antrenorul lotului României de caiac, Ionuț a început să își mute atenția și spre sportul de masă pentru a-l promova cât mai mult în județ și în țară. Caiacul a ajuns astfel să fie unul dintre cele mai iubite sporturi printre copiii și adulții sătmăreni, prin taberele de vară și turele de caiac organizate de Caiac SMile.


Pentru a avea o continuitate și în sezonul de iarnă, Ionuț a introdus în asociație o nouă activitate sportivă – schiul. Astfel, și-a adăugat la portofoliu, pe lângă titlul de instructor și antrenor sportiv, și pe cel de monitor de schi.
El și-a dorit mai mult decât diversitate prin sport, și-a dorit incluziune și accesibilizare, așa că a început să studieze posibilitățile de a adapta sporturile dragi lui pentru persoanele cu dizabilități. De aici a început ca viziunea clubului să se lărgească, odată cu portofoliul de studii.


În primii ani de activitate ai clubului a adunat o serie de certificate de perfecționare profesională în domeniul sportului, acreditate național și internațional. Și-a luat licența și masteratul în educație fizică și sport și a obținut certificări de perfecționare în schi, caiac, a jurizat competiții internaționale de Kaiac-Canoe și s-a instruit în Austria în folosirea monoschiului pentru a putea adapta schiul pentru persoanele cu dizabilități locomotorii pentru prima dată în România. Meritele lui pentru serviciul depus în folosul persoanelor cu dizabilități au fost recunoscute și la caiac și a obținut și titlul de președinte a comisiei de paracanoe în cadrul Federației Române de Kaiac-Canoe.


Caiac SMile a dezvoltat, în acești cinci ani, sub conducerea lui, proiecte sociale la nivel național de care se bucură toate categoriile de persoane, de la copii, la persoane cu dizabilități locomotorii, persoane cu deficiențe de vedere, copii aflați în case de tip familial sau în etape post instituționalizate, adulți/tutori și chiar și sportivi de performanță.
Printre cele mai de succes proiecte și realizări se numără: accesibilizarea schiului în România prin proiectele „Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze” și „Tabere de schi adaptat” care au înregistrat în ultimul an 2000 de beneficiari cu dizabilități. Odată cu creșterea acestor proiecte pe care asociația le derulează de 5 ani sub îndrumarea lui Ionuț, s-au schimbat legi în România pentru acești oameni. Una dintre aceste legi permite oficial și legal accesul cu echipament adaptat pe pârtiile de schi la domeniile schiabile din țară, iar cea de a doua lege, ce urmează să fie promulgată cu sprijinul Ascoiației Transportatorilor pe Cablu din România, va asigura gratuitate și prioritate pentru toate persoanele cu dizabiliăți grave la toate domeniile schiabile din țară.


Odată cu accesibilizarea sportului, a fost nevoie și de accesibilizarea transportului, motiv petntru care, Caiac SMile în parteneriat cu Bolt Romania au făcut demersuri în acest sens, instruind peste 30.000 de șoferi Bolt din 30 de județe din țară cu scopul de a introduce o categorie de transport specială „Assist” pentru persoanele cu dizabilități. Mai mult, odată  rezolvată problema transportului, a fost nevoie de un nou proiect prin care asociația să sprijine persoanele cu dizabilități cu posibilități reduse ca locuiesc la etaje înalte ale blocurilor fără lift să coboare casa scării, fapt pentru care donează la asociații din diferite județe din țară și școli elevatoare cu șenile, asigurând astfel, continuitatea proiectelor sportive și intergrarea acestor persoane speciale în societate.


În sezonul de vară, Ionuț alături de echipa sa accesibilizează lacurile și organizează evenimente pentru sute de persoane cu nevoi speciale. În sezonul 2024, a fost primul an în care au accesibilizat stațiunile de pe litoralul românesc cu pontoane și scaune plutitoare speciale. Zeci de familii cu dizabilități au intrat în apa mării pentru prima dată după zeci de ani sau poate chiar pentru prima dată în viața lor. Au avut gratuitate la șezlonguri și acces la activități adaptate pe apă. Cu sprijinul echipei Caiac SMile și al salvamarilor, acești oameni au avut parte de experiențe de neuitat pe caiace adaptate, paddle-uri, jet-skiuri, bărci și buggi-uri de nisip.


Ionuț și echipa Caiac SMile demarează anual peste 20 de evenimente și cel puțin 3 proiecte de accesibilizare de anvergură la scară mare, iar în paralel reprezintă România în sportul de performanță kaiac-canoe slalom și extrem alături de echipa lui de juniori & U23 în competiții internaționale.

 

Alți lectori


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top