__________

David Beckham si noua sa franciza MLS: Inter Miami CF

In ianuarie 2007 lumea fotbalului era luata prin surprindere de David Beckham, care anunta ca din vara avea sa paraseasca Madridul pentru a semna cu americanii de la Los Angeles Galaxy, iar in lunile care au urmat, detaliile contractului lui Beckham cu gruparea din MLS aveau sa devina publice. Daca initial fusesera avansate niste sume colosale, 250 de milioane de dolari pentru cei 5 ani de contract, informatie aruncata pe piata chiar de stafful media al lui David Beckham care dorea ca transferul sa tina cat mai mult prima pagina a ziarelor, s-a aflat ulterior ca englezul urma sa castige doar 6.5 milioane de dolari pe an, asta in conditiile in care la Madrid era alaturi de Ronaldinho (FC Barcelona) cel mai bine platit fotbalist din lume, cu aproape 16 milioane de lire sterline pe an.

 

Insa povestea noastra de astazi incepe cu una din prevederile acelui contract, semnat de Beckham in ianuarie 2007. Inserata in intelegerea cu Los Angeles Galaxy si MLS, se afla o clauza care la vremea respectiva a trecut aproape neobservata, prin care dupa incheierea activitatii de fotbalist, David Beckham va putea achizitiona propria franciza in MLS, la un pret fixat la 25 milioane de dolari, cu conditia ca aceasta sa nu fie in New York. La vremea aceea pretul fixat pentru achizitionarea francizei parea unul corect, dar cu trecerea timpului prestigiul si valoarea de piata a MLS a crescut, facand ca in 2017 pretul unei noi francize sa se ridice pana la 150 de milioane de dolari, adica de 6 ori mai mult decat suma fixata in contractul lui Beckham.

 

Fostul international englez nu a asteptat prea mult dupa retragerea din fotbal din 2013, activand clauza de a cumpara o franciza MLS in februarie 2014, anuntand intr-o conferinta de presa tinuta in Miami infiintarea unui grup de investitii denumit de media “Miami Beckham United”.  Insa inca de la anuntul facut de Beckham, a existat ingrijorare din partea MLS, cu privire la viabilitatea proiectului anuntat de fostul galactic. In Miami mai existase in trecut o franciza MLS, Miami Fusion, care a falmientat insa in 2001 iar oficialii americani se temeau ca un nou proiect in orasul din sudul Floridei ar avea aceeasi soarta din cauza proximitatii altor francize din sporturi mult mai populare in Statele Unite, cum ar fi fotbalul american (Miami Dolphins), baschet (Miami Heat) sau baseball (Miami Marlins).

 

Un alt motiv de ingrijorare a fost lipsa unui stadion de fotbal, sau chiar a unui teren pe care un nou stadion ar putea fi construit. Dupa conditiile MLS, noile francize ar trebui sa detina un stadion cat mai aproape de centrul orasului, pentru a fi cat mai accesibil, insa Miami este unul dintre cele mai congestionate orase din lume, nefiind multe optiuni pentru un astfel de proiect. Primele 3 propuneri, in zona portuara, in centru sau in apropierea stadionului lui Miami Marlins, au fost respinse comunitatile locale si afacerile deja existente in aceste zone. In 2015, grupul de investitori condus de Beckham parea ca a rezolvat aceasta problema, cumparand un teren de aproape 4 hectare la nord-vest de centrul orasului, insa si aceasta varianta a picat in 2018 cand investitorii au anuntat ca au gasit un nou teren, mult mai mare (53 de hectare), langa Aeroportul International Miami, pe care vor construi un intreg complex pentru echipa de fotbal.

 

Pe langa problema stadionului, grupul tot mai mare de investitori din jurul lui David Beckham a inceput sa ridice semne de intrebare printre oficialii MLS si patronii altor francize. Acestia sunt de parere ca partenerii englezului nu ar avea dreptul sa profite de pe urma clauzei din contractul fostului fotbalist, insa comitetul guvernatorilor MLS a aprobat in decembrie 2017 componenta grupului de investitori: David Beckham (actionar majoritar), Simon Fuller, producator de televiziune si film britanic, creator al francizei Idol (American Idol, Pop Idol, etc.), Marcelo Claure, om de afaceri bolivian, CEO al Sprint Corporation, care in 2009 a incercat fara succes achizitionarea unei francize MLS in Miami, alaturi de FC Barcelona, Masayoshi Son, cel mai bogat om din Japonia, CEO al SoftBank, si fratii Jorge si Jose Mas, antreprenori cubano-americani din Miami, fondatori ai companiei MasTec.

 

In momentul achizitionarii dreptului de a infiinta o noua franciza in Miami, Beckham spera ca noua sa echipa sa debuteze in MLS in 2016 sau 2017, dar timpul scurs fara ca proiectul sa se concretizeze a devenit in sine o alta problema. In comparatie, Atlanta United FC, care si-a anuntat intentia de a intra in MLS dupa Beckham, este deja la al treilea sezon de activitate, reusind chiar sa castige titlul in 2018. Progresul greoi al proiectului l-a facut chiar si pe Don Garber, comisarul MLS, care de multe ori si-a pastrat o pozitie neutra, ba chiar in multe cazuri favorabila, fata de initiativa lui Beckham, sa declare ca Major League Soccer nu va astepta la nesfarsit ca grupul de investitori sa demareze activitatea noii francize.

 

In ultimele luni ale lui 2017, negocierile dintre grupul condus de Beckham si MLS pareau a fi la un pas de a esua, iar dreptul de cumparare a unei noi francize sa ii fie retras englezului, insa in ianuarie 2018 telenovela inceputa cu aproape 4 ani in urma avea sa-si afle deznondamantul. Oficialii Major League Soccer anuntau ca ii confera lui Beckham dreptul de a infiinta noua sa franciza in Miami, care va debuta in 2020 in Conferinta de Est a MLS. In septembrie 2018, Beckham anunta in sfarsit si numele noii echipe pe care o va conduce: Club Internacional de Futbol Miami, pe scurt Inter Miami, un omagiu adus comunitatii latino din Miami, care ajunge la aproape 70% din populatie . De asemenea, sigla si culorile noii echipe au fost dezvaluite cu aceeasi ocazie. Doua egrete albe pe fundal ale caror picioare formeaza un “M” stilizat, deasupra lor soarele cu 7 raze in eclipsa si cuvantul “MIAMI”, iar numele clubul si numeralul roman MMXX (2020) inconjoara emblema, totul pe un fundal negru, in timp ce culorile echipei vor fi negru, roz si alb.

 

Astfel, dupa ani buni de discutii mai mult sau mai putin productive, David Beckham isi va vedea in 2020 visul implinit. El va fi patronul celei de a 25-a francize din MLS, intr-un oras cu un potential fotbalistic imens, adus de numerosii imigranti din America Latina si Europa. Cu toate acestea, problema stadionului nu a fost inca rezolvata, urmand ca in sezonul de debut (2020) Inter Miami sa joace pe un alt stadion care nu a fost confirmat inca, urmand sa se mute in propriul stadion de 25.000 locuri incepand cu sezonul 2021. Ramane de vazut daca proiectul despre care Beckham insusi a recunoscut ca a fost in cateva randuri foarte aproape de colaps se va finaliza cu succes si isi va incepe activitatea sportiva in 2020, insa primele semnale par a fi pozitive: finantatori puternici, un oras vibrant, insetat de fotbal, un branding exceptional, recunoscut ca atare de specialisti, media si suporteri, si nu in ultimul rand imaginea lui David Beckham, sunt ingrediente care pot face din Inter Miami unul dintre cele mai importante cluburi de fotbal din emisfera vestica.

 

Foto: Yahoo! Sports

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2025. All rights reserved.
back to top