Revenim cu sfaturile noastre pentru cluburile din România în ceea ce privește marketingul sportiv, iar astăzi aflăm de ce este necesar ca acestea să organizeze constant evenimente de marketing. Sfaturile sunt date de specialiștii în domeniu, care vorbesc numai la Sports Business Academy. Mihaela Constantinescu, profesor universitar doctor în ASE, explică pe înțelesul tuturor cum trebuie gândit atunci când vrei să organizați un eveniment care să îi satisfacă și pe sponsori, și pe fani: „Trebuie să gândiți de la cap la coadă activitatea pe care vreți să o faceți și să aveți un mesaj unic pentru consumator.
Trebuie să știți cui vă adresați și ce-i spuneți. Dau un exemplu: prin reclamele de la televizor, o firmă spune că are calitate ridicată. Dacă vom găsi acel produs în magazin la un preț foarte scăzut, nu vom ști ce să credem despre firma respectivă. Când vedem un preț ridicat, zicem că produsul e de calitate. Dacă vedem un preț scăzut la un produs pe care îl credem de calitate, spunem că e dubios, că e fake, fals. De aceea trebuie să știm exact ce comunicăm și pentru cine și să avem un mesaj clar.” Principal obiectiv: creșterea imaginii Mihaela (foto) ne explică și cum se iau deciziile atunci când pornim la drum cu organizarea unui eveniment de marketing: „Trebuie să ai niste obiective de la care pleci. Evenimentul trebuie să îl faci pentru că tu, ca echipă, știi ce urmărești, ce urmărește sponsorul tău să obțină, ce urmărește acționarul. Un club sportiv sau o federație ar trebui să urmărească să își crească imaginea, sponsorii clubului își doresc să aibă cât mai mare vizibilitate în mass media, iar acționarul vrea bani”. Aceste obiective trebuie să respecte cerințele SMART, așa cum sunt denumite ele în limbaj de specialitate, adică să fie: – Specifice – Măsurabile – Acționabile – Realistice – cu Termen de realizare În exclusivitate la Sports Business Academy, Mihaela Constantinescu a dat ca exemplu ceea ce își propune CIO la fiecare JO. Cei de acolo au niște obiective măsurabile pe marketing: și-au propus pentru Rio sponsorizări de 760 milioane euro, să vândă bilete de peste 230 de milioane și 46 de milioane din merchandising și licențiere. „Aceste obiective îți trasează ceea ce vei face, te ajută să îți planifici cum obții banii. Și tot ceea ce vei face ca activitate de marketing pleacă de aici și trebuie să ajungă aici”, explică Mihaela.
Planul strategic al FRF Avem și un exemplu din România: „Și-au făcut și oamenii de la FRF un plan strategic pt 2015-2020, măcar au înțeles că trebuie să aibă așa ceva. Are 74 de pagini acest plan. Și-au propus și niște obiective: vor să califice naționala la următoarele trei turneele finale, 2016 (n.r. – realizat), 2018 și 2020, vor să crească numărul de participanți, vor oameni în tribune, vor ca fotbalul să fie apreciat și să fie vizibil în media”, dezvăluie Mihaela Constantinescu planul Federației Române de Fotbal. Citiți în episodul următor cum trebuie să transmită un club mesajele către consumatori și care este exemplul din România de bun marketing. **ACEST ARTICOL A FOST PRELUAT CU ACCORDUL SPORTESCU.RO