__________

FC Universitatea Craiova - Istoricul cluburilor de fotbal

Universitatea Craiova este prima echipă românească care a ajuns în semifinalele Cupei UEFA. Fondată în 1948, echipa a reprezentat secția de fotbal a Clubului Sportiv Universitar Craiova, care aparținea statului român. Numele a fost schimbat de câteva ori de-a lungul timpului.

Prima oară în 1950 a luat numele de Știința Craiova, iar în 1966 a fost redenumită Universitatea Craiova. Campioana unei mari iubirii, nume care reflectă popularitatea echipei, a fost dat de către Adrian Păunescu. Culorile puratate de jucători în meciurile lor sunt alb și albastru. Primul meci al echipei a fost în 1948, meci ce s-a încheiat cu o înfrângere a echipei, de 6-3. Acest eșec nu a împiedicat echipa ca peste ani să devină una dintre cele mai cunoscute echipe din fotblul românesc.

Prima participare a Sțiinței Craiova în Dvizia B în 1955, a adus echipei locul 5 în clasament, fapt ce a condus la retrogradarea acesteia. Următoarele două sezonae echipa rămâne tot în Divizia C, până când revine în sezonul 1957-58 în Divizia B. În clasamentul sezoanelor următoare, echipa se află pe diferite locuri, urmând ca în sezonul 1960-61 să schimbe puțin cursul pătunzând în zona superioară a clasamentului ocupând locul 2, locul 4 (sezonul 1961-62) și locul 5 (sezonul 1962-63). Sezonul următor aduce o urcare în clasament pentru Știința Craiova, promovând în primul eșalon, câștigând cu un scor de 3-0 în fața Târgoviștei. Lotul echipei la acea vreme a fost format din Papuc, Vasilescu, Bărbulescu, Deliu, Tetea și antrenorii Nicolae Oțeleanu și Aurel Preda. Sezonul 1965-66 a fost un an important pentru gruparea din sudul României, terminând pe locul 8 în clasament. Sezonul următor aduce un jucător remarcabil echipei, Ion Oblemenco, devenind golgheterul României cu 17 goluri. Campionatul 1967-68 aduce inaugurarea stadionului ”Central” și locul 11 în clasament. Leii, denumire primită după sigla pe care echipa o are, își încep aventura în Europa în anul 1969 într-un meci cu FC Bor în Cupa Balcanică.

Alb-albaștrii își continuă drumul cu încă o apariție în plan internațional și anul viitor, într-un meci cu Partizan Tirana și Sloboda Tuzla. Sezonul 1973-74, Unversitatea Craiova cucerește primul său titlu de campioană a României, rămânând în clasament de la început și până la sfârșitul competiției pe locul 1. Echipa din accea perioadă era formată din: Oprea, Manta, Bădin, Velea, Oblemenco, Pană, Kiss, Chivu antrenați de Constantin Cernăianu și Constantin Oțet. Două trofee se adaugă în palmaresul echipei , Cupa României în sezoanele 1976-77 și 1977-78. Anii de glorie ai alb-albaștrilor sunt anii ’80, ce aduc leilor diferite victorii în Cupa UEFA, fiind prima echipă din România care a jucat în semifinala Cupei UEFA, jucând un meci legendar. Un al doilea titlu de campioană este câștigat de echipă într-un meci împotriva Stelei. Din lotul de jucători ai ”Campioanei unei mari iubiri” la acea vreme au făcut parte Lung, Cămătaru, Ștefănescu, Irimescu, Beldeanu.

Anii ’90 aduc a șasea Cupă a României, diferite performanțe, dar și o perioadă tristă atunci când golgheterul echipei, tunarul Craiovei se prăbușește pe banca tehnică într-un meci în Maroc. De atunci stadionul Central pe care echipa iși disputa meciurile a primit numele acestuia, stadionul Ion Oblemenco. Între anii 1997-2002 leii nu mai reușesc nicio performanță notabilă, având doar câteva clasări la diferite meciuri. În sezonul 2004-2005 după 41 de ani neîntrerupti pe prima scenă, alb-albaștrii sunt retrogradați. Aproape de colaps, Universitatea Craiova s-a întors în primul eșalon. Albaștrii Craiovei au început slab sezonul 2007-08, cu șapte înfrângeri în primele opt etape. În iulie 2011 echipa a fost exclusă din competițiile de fotbal, pierzând 40 de jucători și sume mari de bani. În mai 2014 clubul a fost dizolvat, reorganizându-se într-o altă echipă, continuând activitatea fostului club. Sezonul 2016-2017 a adus ”Campioanei unei mari iubiri” locul patru în clasament. Din lotul de jucători care au adus echipei un plus de-a lungul timpului fac parte: Adrian Popescu, Gheorghe Popescu, Emil Săndescu, Corneliu Papură, Silviu Lung.          

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Universitatea_Craiova http://www.fcuniversitatea.ro/istoric-club

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2025. All rights reserved.
back to top