Pentru iubitorii Sportului Rege, luna ianuarie are o insemnatate speciala. Chiar daca marile campionate europene precum Premier League, La Liga, Seria A, Bundesliga sau Ligue 1 nu fac obisnuita pauza competitionala cu care suntem obisnuiti in Romania, fotbalul in sine trece cumva in planul secund, in timp ce imaginatia suporterilor este captata de rumoarea transferurilor.
Da, luna ianuarie inseamna traditionala perioada de transferuri din iarna, o luna in care prin achizitii mai mult sau mai putin inspirate se pot decide campionate, cupe europene, intregi destine ale unor cluburi. Cu toate ca exista voci care sustin ca transferurile din iarna pot perturba armonia unei echipe care se sudeaza inca din perioada de pregatire din vara, transferurile lunii ianuarie au fascinat mereu mintile suporterilor. Speculatiile si zvonurile unor transferuri rasunatoare se instaleaza comod pe prima pagina a ziarelor, luand fata fotbalului in sine.
Este intr-adevar ceva special sa vezi fotbalistul pe care il admirai cu gelozie in timp ce juca pentru vreo contracandidata tinand mandru alaturi de noul sau antrenor tricoul echipei tale favorite si sa speri ca acesta va aduce echipei tale acel plus de care avea nevoie pentru a isi indeplini obiectivele. Sau din contra, sa simti in spate cutitul otravit al unei mari tradari, atunci cand vedeta echipei tale lasa balta clubul in mijlocul sezonului si semneaza cu o rivala, este de asemenea un sentiment pe care multi iubitori ai fotbalului l-au trait in aceasta perioada.
Vom arunca asadar o privire asupra istoriei perioadei de transferuri din ianuarie, a regulilor care o guverneaza, a celor mai importante tranzactii si de ce nu a celor mai putin inspirate afaceri facute in aceasta luna.
Poate ca astazi ne vine greu sa credem, dar perioadele de transferuri delimitate exact sunt o inventie relativ noua in fotbal, fiind introduse in mod obligatoriu incepand cu sezonul 2002-2003, dupa ce FIFA si UEFA au ajuns la un acord cu Comisia Europeana, negocierile dintre aceste institutii incepusera inca din anii 1990. Unele tari, precum Italia, aveau deja in functiune astfel de perioade bine delimitate de transferuri, insa altele nu. De exemplu in Anglia, transferurile se puteau face pe toata durata sezonului pana in 31 martie, adica cu aproximativ 1 luna si jumatate inainte de finalul campionatului.
Perioada de transferuri este de fapt o perioada de inregistrare, asa cum este descrisa de Regulamentul FIFA pentru Statutul si Transferul Jucatorilor de Fotbal. Acest regulament care guverneaza transferurile fotbalistilor stipuleaza ca trebuie sa exista 2 perioade de transferuri, una inainte de inceperea sezonului care sa nu fie mai lunga de 12 saptamani si a doua la jumatatea acestuia, de maxim 4 saptamani, dar lasa datele exacte intre care se pot face transferuri la latitudinea asociatiilor nationale, in functie de calendarul competitional al acestora.
Acestea fiind spuse, haideti sa ne amintim de cateva dintre cele mai importante transferuri facute in luna ianuarie, dar si cateva dintre cele mai rasunatoare "flopuri", acele transferuri care s-au dovedit a fi total neinspirate din varii motive.
1. Luis Suarez: Ajax Amsterdam - Liverpool, 26.5 milioane euro, 2011. La inceputul lui 2011, Luis Suarez era deja un nume cunoscut in fotbal. Fusese declarat jucatorul anului la Ajax in doua sezoane consecutive, fusese golgheter al Olandei si cel mai bun jucator din Eredivisie in 2010, iar marile cluburi europene ii dadeau deja tarcoale uruguaianului. Liverpool, avand nevoie de un atacant central si dispunand de fonduri suficiente, asa cum vom vedea putin mai tarziu, a fost cea care l-a acontat pe Suarez, iar restul este deja istorie: 69 de goluri in 110 meciuri de Premier League, o Cupa a Ligii Angliei, un titlu ratat la limita in Premier League in sezonul 2013-2014, cand a fost declarat si jucatorul anului in Premier League, fiind golgheterul competitiei si Gheata de Aur a Europei. In iulie 2014 Suarez a fost vandut de Liverpool la FC Barcelona pentru 82.3 milioane euro, lasand in urma si un profit frumos pentru clubul de pe Anfield.
2. Fernando Torres: Liverpool - Chelsea, 59 milioane euro, 2011. Ramanem in ianuarie 2011 pentru a afla motivul pentru care Luis Suarez a ajuns pe Anfield. Pe 28 ianuarie, spaniolul Fernando Torres, varful Cormoranilor, isi depunea cererea de transfer, nemultumit ca Liverpool refuzase o oferta pentru serviciile sale din partea lui Chelsea. Fortat de aceste imprejurari, clubul de pe Anfield a acceptat o noua oferta venita de pe Stamford Bridge, in valoare de 59 milioane euro, insa transferul avea sa se dovedeasca a fi unul neinspirat pentru clubul londonez. Chiar daca a castigat pe Stamford Bridge Cupa FA, UEFA Champions League si Europa League, cele 45 de goluri in 172 de partide au fost considerate prea putin pentru fotbalistul spaniol, acesta devenind unul dintre cele mai mari flopuri pentru Chelsea pe piata transferurilor.
3. Andy Carroll: Newcastle - Liverpool, 41 milioane euro, 2011. Daca Luis Suarez a fost o afacere excelenta pentru Cormorani, nu acelasi lucru il putem spune si despre Andy Carroll. Acesta a semnat cu Liverpool pe 31 ianuarie 2011, la cateva ore dupa Luis Suarez, Newcastle primind in schimbul sau nu mai putin de 41 milioane de euro, devenind cel mai scump fotbalist britanic din istorie. Accidentarile si forma slaba l-au transformat insa intr-unul din cele mai neinspirate transferuri din istoria fotbalului englez, marcand doar 6 goluri intr-un sezon si jumatate pe Anfield.
4. Dimitri Payet: West Ham - Marseille, 30 milioane euro, 2017. Unul dintre cele mai ciudate transferuri din ultimii ani este revenirea lui Dimitri Payet la Marseille. Desi foarte apreciat atat de fani cat si de management la West Ham, de unde datorita evolutiilor bune devenise si jucator de baza al nationalei Frantei, Payet a socat pe toata lumea cand a declarat in ianuarie 2017 ca nu isi mai doreste sa joace pentru clubul londonez, incercand astfel sa-si forteze intoarcerea pe Velodrome. S-a transformat in acel moment din poate cel mai iubit jucator al echipei in cel mai hulit jucator al lui West Ham. O pictura murala de pe London Stadium care il reprezenta pe francez a avut nevoie de paza speciala la urmatorul meci al Ciocanarilor, pentru a nu fi vandalizata de suporteri, fiind ulterior inlocuita. Transferul a fost finalizat in 29 ianuarie, Payet redevenind jucatorul lui Marseille in schimbul a 30 milioane euro.
5. Gabriel Jesus: Palmeiras - Manchester City, 33 milioane euro, 2017. Desi transferul fusese incheiat in din august 2016, Jesus a ramas la Palmeiras pana in ianuarie 2017 pentru a termina sezonul in Brazilia, acolo unde se joaca in sistemul primavara-toamna. Astfel, a venit la City din postura de campion al Braziliei, cele 12 goluri din campionat ajutand-o pe Palmeiras sa castige primul titlu dupa 22 de ani. In ciuda varstei fragede, brazilianul de doar 20 ani la acea vreme, s-a integrat bine in echipa lui Guardiola, reusing 36 de goluri in 79 de meciuri oficiale.
6. Juan Mata: Chelsea - Manchester United, 46 milioane euro, 2014. Transferul lui Mata a fost la vremea respectiva cel mai scump transfer al lui Manchester United, suma de 46 milioane de euro parand insa infima astazi, daca ne uitam la cele 105 milioane platite pe Paul Pogba. Dupa doar 2 sezoane si jumatate pe Stamford Bridge, Mata isi cam pierduse locul in echipa lui Mourinho, cu care avea sa se reintalneasca insa pe Old Trafford intre 2016 si 2018.
7. Diego Costa: Chelsea - Atletico Madrid, 66 milioane euro, 2018. Intrat in dizgratia lui Antonio Conte, antrenorul de atunci al lui Chelsea, Costa a fost anuntat printr-un SMS inca din vara lui 2017 ca nu mai face parte din planurile antrenorului italian, desi cele 20 de goluri marcate de braziliano-spaniol in sezonul precedent contribuisera decisiv la titlul castigat de Chelsea. In ciuda interesului venit din partea unor echipa ca AC Milan, Monaco, Everton sau Tianjin Quanjian din China, Costa a ales sa revina la echipa de unde fusese luat de Chelsea, Atletico Madrid, insa cu doar 3 goluri de la revenirea in La Liga, atacantul nu mai pare a fi la acelasi nivel ca in prima sa perioada de sub comanda lui Simeone.
8. Kevin De Bruyne: Chelsea - Wolfsburg, 22 milioane euro, 2014. Inca o decizie neinspirata pentru Chelsea, care il acontase pe tanarul belgian in 2012, dar l-a imprumutat pentru un an la Werder Bremen, unde acesta a avut evolutii foarte bune. Intors pe Stamford Bridge cu speranta ca evolutiile din Germania ii vor da sansa sa isi faca loc in echipa londoneza, De Bruyne a prins in turul sezonului 2013-2014 doar 131 minute de joc in Premier League, fiind vandut in ianuarie la Wolfsburg pentru doar 22 milioane de euro. Belgianul a impresionat din nou in Bundesliga si in 2015 Manchester City platea pentru readucerea lui in Albion nu mai putin de 75 milioane euro. Cum spuneam, pierderea belgianului s-a dovedit a fi una din cele mai mari greseli ale lui Chelsea, avand in vedere fotbalistul care a devenit De Bruyne.
9. Nemaja Matic: Benfica - Chelsea, 25 milioane euro, 2014. Un alt jucator care initial nu a primit multe sanse pe Stamford Bridge. Matic a jucat doar in 3 partide pentru Chelsea intre 2009 si 2011, fiind cedat in ianuarie 2011 la Benfica Lisabona, ca parte a venirii lui David Luiz pe Stamford Bridge. Insa nu acest transfer face subiectul acestor randuri, ci cel de peste fix 3 ani, cand Chelsea l-a readus pe sarb in ianuarie 2014 in schimbul a 25 milioane de euro. Trei sezoane si jumatate a petrecut Matic in al doilea mandat pe Stamford Bridge, in care a castigat de 2 ori titlul in Premier League si a fost inculus in echipa sezonului 2014-2015.
10. Virgil van Dijk: Southampton - Liverpool, 78 milioane euro, 2018. Cel mai scump fundas din lume la ora actuala, Virgil van Dijk a reusit sa ii aduca lui Klopp acea siguranta in compartimentul defensiv de care Liverpool avea mare nevoie. Chiar daca au existat voci care au criticat transferul, in special din cauza sumei colosale platite pentru un aparator, afacerea s-a dovedit a fi una inspirata pentru Liverpool, care cu van Dijk titular incontestabil are in prezent cea mai buna defensiva din Premier League, primind doar 10 goluri in actuala editie, olandezul bifand in teren toate cele 21 de partide disputate. De asemenea, in sezonul precedent, desi a jucat in Champions League doar in a doua jumatate a competitiei, van Dijk a fost inclus in echipa sezonului in care Liverpool a ajuns pana in finala.
Mentiuni onorabile:
David Luiz: Benfica - Chelsea, 25 milioane euro, 2011.
Julian Draxler: Wolfsburg - PSG, 36 milioane euro, 2017.
Edin Dzeko: Wolfsburg - Manchester City, 37 milioane euro, 2011.
Lucas Moura: Sao Paulo - PSG, 40 milioane euro, 2013.
Lucas Moura: PSG - Tottenham Hotspur, 28 milioane euro, 2018.
Jose Antonio Reyes: Sevilla - Arsenal, 20 milioane euro, 2004.
Andrey Arshavin: Zenit - Arsenal, 16.5 milioane euro, 2009.
Klaas-Jan Huntelaar: Ajax - Real Madrid, 27 milioane euro, 2009.
Branislav Ivanovic: Lokomotiv Moscova - Chelsea, 12 milioane euro, 2008.
Nicolas Anelka: Bolton - Chelsea, 18 milioane euro, 2008.
Nemanja Vidic: Spartak Moscova - Manchester United, 10.5 milioane euro, 2006.
Patrice Evra: Monaco - Manchester United, 8 milioane euro, 2006.
Alexis Sanchez: Arsenal - Manchester United, 34 milioane euro, 2018.
Philippe Coutinho: Liverpool - Barcelona, 130 milioane euro, 2018.
Pierre-Emerick Aubameyang: Borussia Dortmund - Arsenal, 64 milioane euro, 2018.
Autor: Mihai Alexandru Cristea @Sportul Rege
Foto: bbc.com