__________

“NEW” BARCA

După meciul tur terminat la egalitate, Napoli și Barcelona urmau să se lupte pe stadionul Diego Armando Maradona pentru un loc în faza următoare a Europa League. Pentru ambele echipe, eliminarea atât de timpurie ar fi fost un eșec major, astfel că nimeni nu-și permite pași greșiți. Chiar dacă duc lupte importante pe plan intern, ambii antrenori au introdus în echipa de start cei mai buni jucători pe care îi aveau la dispoziție. Pentru Barcelona, o modificare importantă față de meciul tur este revenirea lui Busquets, care poate nu mai este același jucător ca cel din vremea în care Xavi desena pe teren, dar rămâne un lider al echipei și un jucător important în partitura Barcelonei.

În tabăra napoletană, Luciano Spalletti a încercat să aglomereze mijlocul terenului, știind că acolo se va juca calificarea. Dacă Barcelona nu poate să își facă jocul la mijloc și este înghesuită, napoletanii au o șansă mare de a câștiga. Jucătorul care va duce greul în ofensivă este Osimhen, care va încerca să se folosească de calitățile lui, viteza și forța, pentru a câștiga duelurile cu bătrânul Gerard Pique și cu Araujo. Celălalt jucător la care catalanii trebuie să fie atenți este micuțul Insigne, căpitanul napoletan, pentru care acest meci ar putea fi ultima reprezentație la nivel european înainte de transferul la Toronto, în America.

 

 

Barcelona a căutat să răzbune ratările din tur și a făcut o primă repriză perfecta. Dacă în primele minute ale meciului cele două echipe au jucat la siguranță, calm, fără a risca nimic (cu excepția lui Traore, care de la prima atingere a început să se ia la luptă cu fundașii napoletani), Barcelona a dat lovitura la prima șansă. La primul corner al celor de la Napoli, Aubameyang a recuperat mingea, a urcat cu ea la picior până în apropiere de jumătatea terenului, unde l-a găsit perfect pe Adama Traore, care a făcut ce știe mai bine, a profitat de spațiul liber pe care îl avea și a plecat exploziv de pe loc și l-a lăsat singur pe Jordi Alba, care a deschis scorul încă din minutul 8. Un contra-atac perfect al spaniolilor, care au profitat de viteza lui Aubameyang și Traore și i-au scos din joc cu doar două pase pe italieni.

 

 

După doar 5 minute, Barcelona avea să își dubleze avantajul printr-o bijuterie a lui Frenkie de Jong. La o degajare a lui Ter Stegen, respinsă de fundașii celor de la Napoli, olandezul de Jong a profitat de spațiul mare dintre liniile italiene și a finalizat superb de la aproximativ 20 de metri, o minge plasată cu mâna, la care Meret nu a avut nici o reacție.

 

 

Acest start de meci i-a afectat pe cei de la Napoli, care au fost de nerecunoscut, Barcelona ratând în continuare mari ocazii, prin Dest și Aubameyang.

Din nefericire pentru catalani, o pasă lungă a lui Insigne a fost anticipată greșit de Ter Stegen, care a ieșit neglijent din poartă și l-a faultat pe Osimhen în careu, arbitrul fiind nevoit să acorde penalty, după consultarea VAR-ului. La penalty, Insigne nu a ratat și a readus-o pe Napoli în joc.

Barcelona nu a cedat după primirea golului și a continuat spectacolul pe teren. Pressing-ul agresiv făcut de catalani a dat roade, cei de la Napoli greșind multe pase în zona careului propriu, unde Barcelona a reușit să recupereze multe mingi. În timp ce Napoli nu a arătat nimic din punct de vedere ofensiv, Barcelona s-a întrecut în ratări, în special Aubameyang și Ferran Torres, ratangiul de serviciu din meciul tur. Chiar înainte de finalul reprizei, a fost nevoie de un fundaș să le arate colegilor cum se finalizează. La o fază fixă respinsă de napoletani, catalanii au recuperat mingea, au dus-o în margine la Jordi Alba, care a centrat în careu, de unde Gerard Pique, nemarcat de Fabian Ruiz, și-a făcut preluare cu dreptul și a finalizat cu stângul pe colțul opus, o execuție atipică pentru un fundaș.

O primă repriză de vis pentru Barcelona, care a tranșat în mare măsură calificarea, după o repriză în care scorul putea fi mult mai mare, dacă spaniolii nu ratau atât.

Repriza a doua a început cu o Napoli puțin mai curajoasă, care a încercat să iasă la joc și să șteargă impresia creată în prima repriză, însă Barcelona nu a iertat și a reușit să înscrie din nou, după o nouă fază spectaculoasă. Adama Traore și-a făcut loc, din nou, în banda dreaptă, a pasat în careu către Frenkie de Jong, care a lăsat mingea printre picioare pentru Aubameyang, care și-a arătat calitatea pe care o are și a finalizat direct la vinclu.

 

 

Imediat după golul 4, Barcelona a început să scadă turația și să nu mai forțeze, încercând să se conserve pentru meciurile care urmează. Chiar și în această situație, catalanii au continuat să fie echipa care domină și controlează jocul, Napoli nereușind să pună probleme, având un gol anulat prin Insigne și un șut pe lângă poartă a lui Osimhen, mult prea puțin pentru a face față jocului etalat de Barcelona.

În ultimele 15 minute, Xavi a început să facă schimbări, pentru a-i odihni pe cei care și-au făcut treaba și au asigurat calificarea. Această relaxare a Barcelonei a fost aproape să o coste în finalul meciului. Pe fondul relaxării, Nico, unul dintre jucătorii introduși de Xavi în repriza a doua a fost neatent și a fost deposedat de Mertens în propriul careu, mingea ajungând la Politano, care a profitat și a redus din diferență. În prelungirile partidei, Politano a ratat o nouă ocazie, Ter Stegen fiind la post cu o interveție bună. Daca mingea ar fi intrat în poartă, Barcelona ar fi trăit periculos restul minutelor de prelungire.

Imediat după ratare, spaniolii au început să plimbe mingea de la unul la altul și să aștepte fluierul final, cel care le-a adus o calificare pe deplin meritată în faza următoare a competiției.

PREGĂTIREA TACTICĂ A MECIULUI

Un mare merit pentru victoria Barcelonei o are Xavi, care a pregătit meciul perfect din punct de vedere tactic. Acesta a știut să își monteze jucătorii și să profite de greșelile din jocul napoletan. Față de meciul tur, presingul avansat al catalanilor a dat roade în meciul de aseară, pressing din care au pornit majoritatea ocaziilor. S-a putut observa cum imediat ce unul dintre fundașii celor de la Napoli primea mingea, imediat în jurul lui erau 4 sau 5 jucători de la spanioli care să îl preseze și să îl forțeze să greșească. Ca o comparație între cele două echipe, Barcelona a reușit pe parcursul meciului să recupereze 16 mingi în jumătatea adversă, în timp ce Napoli a avut doar 7 astfel de recuperări. Diferența a fost făcută de zonele unde aveau loc recuperările, Barcelona dominând zona de 20-25 de metri de poarta napoletană. Liderul recuperărilor a fost nimeni altul decât Busquets, cu 6 recuperări în zona adversă.

LIPSA MIJLOCULUI NAPOLETAN

Napoli a suferit, în special în prima repriză, datorită serii groaznice pe care au avut-o Fabian Ruiz și Diego Demme. Cei doi închizători au fost total în afara meciului, fiind mereu prea departe de adversari, prea departe de zona unde trebuiau să închidă. Majoritatea ocaziilor din prima repriză au venit datorită spațiilor imense dintre cei doi închizători și linia de fund. Dacă îi lași spațiu între linii Barcelonei și nu închizi zonele periculoase, nu ai nici o șansă în fața trupei antrenate de Xavi. Golul 2, bijuteria lui de Jong, a venit ca urmare a spațiului mare dintre fundași și mijlocași, care nu au putut să participe la mingea a doua, iar de Jong a avut tot timpul din lume să urce cu mingea la picior și să își așeze mingea pentru șut. În ceea ce privește golul 3, o parte de vină o are Fabian Ruiz, care a uitat să îl marcheze pe Pique, apoi fiind întors cu ușurință din preluare de fundașul spaniol.

CAMPANIE DE TRANSFERURI REUȘITĂ

În iarna aceasta, conducerea Barcelonei s-a străduit din punct de vedere financiar să-i aducă lui Xavi jucătorii de care acesta avea nevoie pentru a construi o echipă după stilul și asemănarea lui. Pentru acest lucru, conducerea Barcelonei merită aplaudată, deoarece rezultatele au venit imediat. Cei trei oameni din ofensiva Barcelonei au fost aduși în această iarnă, iar jocul echipei a căpătat o nouă viteză prin aducerea lor. Adama Traore are 4 assisturi în 4 meciuri, iar Aubameyang a încris astăzi în al doilea meci consecutiv, după hattrick-ul din weekend. În ceea ce îl privește pe Ferran Torres, cel mai scump transfer al echipei, acesta încă rămâne dator la finalizare, unde se remarcă prin ratările numeroase, dar compensează prin aportul adus în jocul colectiv. Acesta a oferit pasa din care de Jong a înscris și am remarcat la el inclusiv aportul pe care îl aduce pe fază defensivă, unde l-a ajutat mult și pe Jordi Alba. Îi lipsește doar calmul la finalizare pentru a fi un jucător de top. Chiar dacă nu este în lista jucătorilor eligibili pentru Europa League, în campania reușită de transferuri trebuie să îl menționăm și pe unicul Dani Alves. La 38 de ani, acesta s-a impus de la sosirea în echipa catalană și arată asta în fiecare meci din La Liga. Cel mai elocvent exemplu este meciul cu Atletico Madrid, unde chiar dacă a fost eliminat, trebuie adus aminte că a marcat și a oferit o pasă de gol la o vârstă la care majoritatea fotbaliștilor se retrag sau nu mai pot juca la acest nivel.

ADEVĂRATA FAȚĂ A BARCELONEI

Dacă în era Koeman să o privești pe Barcelona era un lucru greu de făcut, acest lucru s-a schimbat în totalitate de la venirea lui Xavi. De la echipa palidă, fără soluții, care nu mai speria pe nimeni și pierduse tot ce însemna Barcelona până atunci, echipa își recuperează adevărata identitate de la meci la meci. A fost nevoie de un om care a crescut în această identitate, un om care a învățat de la Guardiola și a fost unul dintre pilonii principali la cea mai glorioasă perioadă a Barcelonei. La sosirea lui la echipă, mulți considerau că experiența din Qatar nu este suficientă pentru a antrena un club ca Barcelona, mai ales în situația în care se afla echipa la momentul acela. Ca jucător, Xavi a avut calitatea de a învăța repede și cel mai important, a ieșit în evidență prin inteligență, fiind mereu cu un pas înaintea adversarilor. Aceste lucruri continuă să îl ghideze pe Xavi și în cariera de antrenor. Imediat după sosirea lui, acesta a început să promoveze jucători din La Masia, jucători cu ADN-ul Barcelonei, jucători în jurul cărora să continue munca lui Cruyff și a lui Guardiola. După primele meciuri neconvingătoare, dar în care se puteau vedea momente din meci în care Barcelona cu Xavi antrenor semăna cu Barcelona cu Xavi jucător, evoluțiile au crescut, iar rezultatele din ultima perioadă o fac pe Barcelona să fie din nou un adversar redutabil. Să o învingi într-o lună pe Atletico Madrid cu 4-2, pe Valencia cu 4-1 și pe Napoli cu 4-2 sunt lucruri care pe vremea lui Ronald Koeman erau imposibile. Echipa arată un alt ritm, vedem din nou celebrele rondo-uri, triunghiurile de pase care i-au făcut celebri, iar jocul de atac este din nou vertical, îndreptat spre poartă.

O diferență mare față de meciul tur a avut-o verticalizarea. În meciul tur am remarcat că Barcelona a făcut exces de centrări și nu a găsit spațiile în zona centrală, lucru care s-a schimbat la meciul retur. Cu excepția lui Adama Traore care a oferit 5 centrări, ceilalți jucători au mai avut doar 3 centrări. Catalanii au profitat de spațiul mare dintre liniile napoletane și au dominat centrul terenului.

PROBLEME DE REZOLVAT PENTRU MECIURILE URMĂTOARE

Chiar dacă joacă din ce în ce mai bine, Barcelona încă mai are de lucrat la anumite aspecte. Unul este lejeritatea cu care tratează a doua repriză, în care se relaxează după o prima repriză bună. Acest lucru am observat atât în meciul cu Atletico, cât și aseară, cu Napoli. După prime reprize fantastice, spaniolii scad turația și pierd din concentrare. Dacă în Europa League poți să zici că sunt puține echipe care îi pot pune probleme Barcelonei, Champions League este cu totul altceva. Sezonul viitor, dacă Xavi nu rezolvă această problemă echipa va suferi, deoarece acolo va da de echipe mult mai bune, care vor aștepta un singur moment de relaxare al jucătorilor pentru a se urca peste ei.

O altă problemă la care trebuie lucrat urgent este faza defensivă, o problemă menționată și după meciul din tur. În ultimele 8 meciuri, Barcelona a primit în 5 dintre ele minim 2 goluri pe meci. Cu o asemenea defensivă, Barcelona nu poate să se lupte pentru La Liga și Champions League sezonul viitor. Majoritatea jucătorilor din defensiva catalană sunt aproape de retragere, iar Barcelona trebuie să găsească soluții pentru a-i înlocui și a aduce un suflu proaspăt. Dani Alves, Pique, Jordi Alba și putem să îl includem și pe Busquets. Toți se apropie de momentul în care vor atârna ghetele în cui, iar din spate trebuie să apară jucători cel puțin la fel de valoroși ca ei în momentul de față, nu vorbim de perioada în care aceștia evoluau la capacitate maximă.

 

Astăzi are loc tragerea la sorți pentru următorul tur din Europa League, iar echipele aflate în urna favoritelor au de ce să se teamă. Barcelona este în urna outsiderelor, iar dacă acum câteva luni nu ar fi fost de speriat acest lucru, în prezent ar trebui ca toate echipele să dorească să o evite. Din punctul meu de vedere, Barcelona de astăzi este marea favorită la câștigarea trofeului.

 

Surse:

https://www.sscnapoli.it/

https://www.fcbarcelona.com/en/

https://www.uefa.com/uefaeuropaleague/

Poze:

https://www.barcablaugranes.com/2022/2/25/22949783/xavi-hails-barcelonas-most-complete-performance-of-the-season-after-napoli-win

https://www.besoccer.com/new/live-napoli-v-barcelona-1107541

https://www.telekomsport.ro/europa-league-surpriza-de-proportii-borussia-dortmund-out-din-prima-runda-barca-a-trecut-de-napoli-toate-rezultatele-aici-20615878

https://news.middleeast-24.com/news/amp/29303

https://www.thesun.co.uk/sport/football/17765675/aubameyang-barcelona-goal-napoli-arsenal-video/

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top