__________

Rapid Bucureşti - Istoricul cluburilor de fotbal

FC Rapid București a fost fondat în 1923 de către un grup muncitor de la Atelierele Grivița sub numele de ”Asociația culturală și sportivă C.F.R”. Echipa a fost formată în luna septembrie, după fuzionarea muncitorilor de la ”Ateliere” cu cei de la ”Excelsior”. Primul echipamnet pe care echipa l-a folosit a fost confecționat din pânză vișinie, iar ghetele cu crampoane recondiționate din bocanci uzați de la Ateliere.

Primul meci a fost împotriva celor de la Unirea Timișoara în octombrie 1923, pe care îl pierd cu 8-4. Următoarea perioadă echipa are diferite meciuri, printre care și campionatul Bucureștului în 1932, necalificându-se în turneul final. În sezonul 1932-1933 se înscrie în Divizia A, având ca bază de antrenament și loc de disputare a meciurilor oficiale terenul Giulești. Primul meci în Divizia A a fost și unul câștigător pentru echipă, disputat cu Ripensia Timișoara. Primul marcator din Divizia A a fost Francisc Boroș. Echipa își schimbă numele în Rapid, având ca model echipa austriacă Rapid Viena. În perioadă interbelică, Rapid a fost printre echipele de top ale României, câștigând de șapte ori Cupa României. Din loturile echipei au făcut parte Cuedan-Georgescu, Barbu II, Rădulescu, Medve, Auer, Moldoveanu. Rapid, redenumită din nou CFR, încheie pe locul patru, respectiv cinci în Campionatul Capitalei din sezoanele 1945-46 și 1946-47. În 1949, după câteva urcări în clasament, echipa obține victoria de 12-2 într-un meci disputat cu CFR Cluj. Un an mai târziu, echipa își schimbă din nou denumirea în Locomotivă.

Prima coborâre a echipei are loc în 1951, echipa aflându-se pe locul 11 în clasament, ducând astfel la prima retrogradare. Deși au parte de o revenire în următoarele două sezoane, în 1954 retrogradează din nou, ocupând locul 12. Feroviarii revin din nou în clasament, terminând pe la mijlocul clasamentului, reluându-și numele consacrat de Rapid. Anii ’60 au reprezentat una dintre cele mai bune perioade ale fotbalului giuleștean, ocupând în fiecare sezon câte un loc pe podium. În sezonul 1971-1972, Rapid câștigă Cupa României în fața echipei Jiului Petroșani cu 2-0. A treia retrogradare vine în sezonul următor, aflându-se pe locul 16 în clasament. Feroviarii revin, ca de obicei, dupa doar un an în Divizia A, adăugând palmaresului încă un trofeu, Cupa României. Locul 16 pe care echipa îl ocupă în clasament în sezonul 1976-77, aduce a patra retrogradare a feroviarilor. De data aceasta, Rapid rămâne șase sezoane în această divizie. Revenirea în prima divizie se datorează lotului de jucătorii format din Pîrvu, Șișcă, Iancu, Cojocaru, Manea, Manu, Popescu și antrenorilor Valentin Stănescu și Viorel Kraus. În 1985, Rapidul suferă cea mai mare înfrângere din campionat cu un scor de 9-0. Anii ’90 aduc feroviarilor performanțe pe plan național și internațional, sub conducerea lui George Copos. În 1999 și 2003 câștigă campionatul, iar în 1998, 2002, 2006 și 2005 mai adaugă un trofeu în palmares, Cupa României.

Cea mai mare performanță europeană a feroviarilor reprezintă calificarea în Cupa UEFA în 2006. Rapid ajunge până în sferturi, unde pierde în fața echipei Steaua. Situația financiară a Rapidului se degradează după acel sezon, din cauza condamnării penale a patronului George Copos. În anul 2013 echipa nu a primit licența pentru Liga 1, însă totuși joacă după un meci de baraj câștigat de Rapid cu 2-1 în fața echipei Concordia.

Legalitatea acestui baraj a fost contestată de Concordia, astfel Rapid a retrogradat. În sezonul următor, echipa nu primește pentru a doua oară licența, însă clubul Rapid face recurs la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv, recurs plătit din banii colectați de la fanii echipei.

În sezonul următor echipa a terminat pe locul întâi în Seria 1 a Ligii a II-a, însă din cauza situației financiare clubul a rămas cu câțiva jucători și fără antrenori. Acest lucru a condus la desființarea clubului. Totuși, directorul de marketing al echipei, Horia Manoliu, a înscris în liga a V-a bucureșteană un nou club, AFC Rapid, care deține palmaresul fostului club Rapid și este continuatoarea acestuia.          

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Rapid_Bucure%C8%99ti

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2025. All rights reserved.
back to top