__________

Viata unui antrenor la fotbal feminin

Adrian Cozma( 27-09-1986, Râmnicu Sarat) este profesor de Educatie fizică și sport, dar și de kineto, antrenor în cadrul clubului sportiv municipal Râmnicu Sărat(grupa 2008), coordonator proiecte în cadrul ONG-ului A.C. ONIX( secțiunea sport). Antrenorul echipei Atletic Club Onix 2010 Râmnicu Sărat are ca obiectiv principal promovarea în Liga 1 la sfârșitul acestui an competițional.

1. De ce credeți că este nevoie pentru a atinge succesul în fotbal? R: Talentul este primordial, împletit cu ambiția se formează o calitate greu de învins.

2. Care este situația fotbalului feminin de la noi? Ce ne lipsește în mod deosebit în comparație cu celelalte țări mult mai dezvoltate? R: Lipsa banilor, este cel mai important factor - infrastructura puțin dezvoltată, lipsa de materiale, lipsa cantonamentelor, se poate ajunge uneori și la lipsa de motivație, iar toate acestea duc într-o singură direcție: contraperformanță.

3. Sunt oamenii interesați de acest fenomen, vin la stadion? R: Spre surprinderea mea vin din ce în ce mai mulți.

4. Motivul pentru care ați ajuns să vă îndreptați către fotbalul feminin? R: A fost ceva nou pentru mine, o provocare!

5. Care este avantajul fetelor în sportul rege, ce aduc ele în plus, nou? R: Să ai ambiție să câștigi meci de meci, să te antrenezi pentru asta, să faci sacrificii majore, reprezintă o noutate (totul din plăcere), cât despre avantajele fetelor, momentan nu au prea multe, putem spune că la feminin poți ajunge relativ mai ușor la loturile naționale, dat fiind faptul că numărul fetelor care practică acest sport încă nu e unul foarte mare .

6. Care sunt diferențele majore dintre a antrena o grupare masculină și una feminină? R: Diferențe majore...la feminin, antrenorul e musai să fie foarte calm, tolerant, modul de exprimare să nu fie pe un ton deranjant; referitor la metodele de antrenament, aici depinde în mare măsură de ceea ce îți oferă lotul .

7. Știm că fetele nu au parte de un venit de pe urma acestei activități, cum rămân ele motivate? Cum le motivați dvs. înaintea unui meci? R: În general motivația lor se naște din plăcerea de a juca. Înaintea meciurilor încerc să le spun prin diferite metode că fără ambiție nu putem reuși .

8. În timpul jocului aveți emoții? Cum vă manifestați pe bancă? R: În momentul în care pășesc pe gazon mă debarasez de emoții. În timpul jocului trec de la o stare la alta, nu mă pot defini.

9. Ce le spuneți fetelor la pauză? R: Aici depinde de rezultat, în funcție de el, de jocul pe care l-au făcut, le dau indicații tactice, încerc să repar ceea ce nu s-a respectat ...  

10. Sunt fetele la fel de receptive precum baieții la ceea ce le transmiteți în timpul jocului, dar în afara terenului de joc? R: Da, sunt mai receptive și poate e ceva greu de crezut dar de foarte multe ori înțeleg mai repede decât baieții ceea ce eu le cer în timpul jocului, cât și în afara lui .

11. Având în vedere faptul că fetele sunt mai sensibile, este mai dificil să le "îmbărbătați"? R: Nu, asta pentru că fetele sunt mai ambițioase decât baieții.  

12. Cum vă descurcați cu atâtea fete, nu este obositor? Cum gestionați un posibil conflict între ele? R: Nu este deloc obositor, chiar aștept cu nerăbdare antrenamentele, meciurile. Am încercat de la început să nu fim doar o formalitate, ci o familie, tocmai pentru a evita conflictele.

13. Un sfat pentru fetele dvs., dar și pentru cele care doresc să urmeze acest sport? R: Fetele mele știu sfatul meu, ambiție și seriozitate, iar pentru cele ce vor să practice, le pot spune că fotbalul este o artă, odată ce intri, nu mai poți ieși .

14. Sunteți foarte aproape de o promovare în Liga 1, cum ați pregatit următoarele meciuri? R: .. pregătirea finală de acum începe, avem meciul decisiv pentru ocuparea primului loc, astfel încât următoarele antrenamente vor fi diferite, de la metode până la spiritul echipei.

15. Recomandați-ne celui mai bun prieten R: Academia dvs. prin complexitatea ei, se poate confunda ușor cu o multinațională, astfel încât a mea recomandare este doar o formalitate. Țin să vă felicit și eu pentru inițiativă. Aș putea să afirm din start că pentru dezvoltarea sportului în țara noastră este nevoie de asemenea antrenori, antrenori ce pun accent pe comunicarea activă, psihologia sportului, un management eficient și o atitudine călduroasă ce-ți conferă încredere, motivație și dorința de a practica sportul cu sufletul, chiar și fiind fată! Avem nevoie de antrenori deschiși ce acceptă feedback din partea fetelor, ce țin cont de părerile jucătoarelor și ce vin cu argumente însoțite de competența profesională, pe un ton plăcut atunci când situația o cere, precum o face Mister. Din postura de jucătoare, consider că antrenorul reprezintă cheia către preformanță, iar al nostru ”Mister”, reprezintă un adevărat exemplu pentru noi. Discursul dumnealui dinaintea unui meci, poate schimba atitudinea jucătoarelor, ulterior rezultatul victoriei fiind doar în tabăra ambiției, seriozității, a celor care luptă pentru bucuria victoriei. Sunt emoții, mai ales înaintea unor meciuri extrem de importante ce au ca miză promovarea în Liga1, dar atunci când intri pe teren, începi sa îți conduci toate sentimentele către joc, să dai tot ce ai mai bun, să te concentrezi asupra jocului, să îți dorești cu adevărat, asta se încearcă a ne fi transmis, asta cred eu că trebuie sa te învețe un antrenor.

”Astea sunt satisfacțiile antrenorului, după rezultate, să îl iubească echipa, să îi fie alături, să reușească să motiveze jucătorii/ jucatoarele” Adrian Cozma

Ce cred eu că a reușit Mister înainte de toate, a transformat dintr-un simplu grup, o echipă, ba mai mult de atât, o familie!

Articol realizat de Nedelcu Laura( mijlocașul echipei A.C. Onix Râmnicu Sărat)  

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top