__________

15 intrebari si raspunsuri cu Bortan Ioana, capitanul Echipei Campioane de Fotbal

Pentru cei care nu o cunosc pe Ioana Bortan, căpitanul campioanei României a fost desemnată la Gala AFAN cea mai buna fotbalistă din țară a anului 2016, aceasta provine din Sighișoara și are 28 de ani. Mijlocașul Olimpiei Cluj nu a ales fotbalul, ci fotbalul a ales-o pe ea odată cu venirea ei la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB Cluj-Napoca.

De asemenea componentă de bază și la echipa națională, Ioana Bortan are și un masterat în Antrenament și Performanță Sportivă. De la gimnastică ritmică, la atletism pâna la sportul rege, Ioana Bortan este mândră de faptul că practică fotbal feminin. De la hobby-la performanță!

1. Care este deviza după care trăiește cea mai bună jucătoare actuală de fotbal din țară?

R: Nu există satisfacție fără muncă, seriozitate și sacricii!

2. Care este echipa și jucătoarea ta preferată?

R: Paris Saint Germain/Caroline Seger

3. Ce faci înaintea unui meci? Cum te pregatesti?

R: Inaintea unui meci cu siguranța ma veți vedea cu căștile pe urechi! � Muzica ma ajuta sa ma concentrez și in același timp îmi ofera liniștea de care am nevoie!

4. Care este cea mai mare performanță sportivă avută până acum? Care sunt emoțiile după o asemenea performanță? R: În 2007 am alergat maratonul Sighișoara-Mediaș, am trecut linia de sosire împreună cu prietena mea (de mână ) I.Șuteu, ocupând un frumos loc 3...nu locul ci experiența, momente unice! Apoi meciurile de baraj pentru EURO 2017 cu Portugalia...încă doare! Astăzi totuși pot spune că sunt mândră ca am ajuns să trăiesc asemenea momente și cu siguranța mai motivată pentru ceea ce urmează!

5. Dacă ți s-ar propune un transfer din afară, după ce criterii ai accepta oferta? R: În funcție de proiectul lor, de ceea ce își doresc și mai apoi de experiența pe care o pot dobândi eu acolo!

6. De ce crezi că oamenii sunt încă reținuți față de fotbalul feminin de la noi? Ce ne lipsește ? R: Oamenii sunt reținuți din păcate și față de fotbalul masculin de la noi! În ceea ce privește fotbalul feminin eu consider ca suntem pe o treaptă ascendentă și avem nevoie de timp și răbdare, apoi antrenori bine instruiți care sa formeze din aceste fete sportive adevărate!

7. Știm ca ai facut Facultatea de sport și ai licența de antrenor, de asemenea te implici în diferite proiecte pentru susținerea și dezvoltarea fotbalului feminin din România. Ce vei dori să faci după ce închei activitatea sportivă? R: Mi-aș dori să rămân in fenomen, sa inspir generații ca și antrenoare sau preparator zic însă am încă timp sa analizez asta!

8. Care ar fi argumentele pe care le-ai prezenta unei fetițe, să se apuce de fotbal? R: Atâta timp cât faci ce îți place nu ai nevoie de argumente, totuși le-aș sfătui să încerce măcar un antrenament și dacă pleacă acasă cu zâmbetul pe buze să se întoarcă pe teren in fiecare zi...�

9. În opinia ta, care sunt calitățile unui adevărat sportiv? R: Muncă, dorința și seriozitate!

10. Câteva cuvinte despre ratarea calificării în premieră la Campionatul European după barajul în dublă manșă cu Portugalia? R: Încă îmi este greu să vorbesc despre asta...cred ca cea mai mare dezamăgire din cariera mea de sportivă! Astăzi un motiv în plus sa muncesc și să îmi doresc mai mult!

11. Un moment istoric pentru fotbalul românesc, naționala feminină invitată în SUA de către cea mai bună echipă la nivel mondial, pentru disputarea a două amicale. Ce ne poți spune despre această experiență? R: Să joci împotriva celei mai bune echipe din lume nu poate fi decât o plăcere, o experiență unică o șansă de a compara nivelul și o motivație in plus în ceea ce privește viitorul!

12.Ce faci în afara terenului de fotbal? R: Lucrez � iar in timpul liber ( extrem de puțin ) citesc sau cinema!

13. Ai vreun tatuaj? Povestea din spatele lui?   

R: Am 3 tatuaje � primul l-am făcut împreună cu prietena mea cea mai bună M. Ficzay practic explică prietenia noastră, al doilea explică spiritul meu de campioană ( Pain creates Champions ) și al treilea e pentru sufletul meu!

14. Dacă ar fi să mulțumești cuiva și să-ți exprimi aprecierea pentru cine ai face acest lucru în mod deosebit și de ce? R: Familiei absolut! M-au susținut mereu în absolut tot, am o familie magică și nu pot decât să le mulțumesc pentru ceea ce sunt astăzi!  

15. La final, de ce ai recomanda unui prieten să meargă la cursurile Sports Business Academy? R: In primul rând mi-aș recomanda mie � cred ca mi-ar plăcea să învăț psihologia sportivă în plus cred ca m-ar ajuta pe viitor apoi aș recomanda tuturor persoanelor din fenomen, avem nevoie de oameni capabili și instruiți pe fiecare segment apoi putem vorbi de dezvoltare și mai apoi să ne focusăm pe rezultate...   Am întâlnit-o pe Ioana la evenimentul ”Live your goals”(eveniment adresat fetelor sub 14 ani) organizat de FIFA în parteneriat cu FRF în București pe data 11 martie... Este cu adevărat încântător să observi dăruirea Ioanei de a acorda sprijin, sfaturi și încredere viitoarei generații. Implicarea ei în dezvoltarea fotbalului feminin oferă un plus necesar întregului fenomen! Fotbalul feminin merită susținut, Ioana Bortan reprezintă un model pentru multe jucătoare și o sursă de inspirație și motivație pentru mine.  

Interviu realizat de Nedelcu Laura, fotbalista echipei A.C Onix Râmnicul Sărat

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top