__________

Bayern Munchen - Istoricul cluburilor de fotbal

Bayern Munchen a fost fondat în 1900 de 11 jucători de fotbal aparținând unui club de gimnastică din Munchen. Clubul evoluează în Bundesliga, reprezentând cel mai important club german cu 14 trofee europene și 54 trofee naționale castigate.

În doar câteva luni, Bayern s-a făcut remarcată prin victoriile avute în plan local, continuând cu micile victorii până în 1932 când câștigă primul titlul național, sub conducerea căpitanului Richard Kohn. Perioada următoare nu a fost prielnică pentru echipă din cauza războiului, însă aceasta s-a menținut, devenind membru a ligii Oberliga. Bayern a avut o perioadă dificilă, schimbând între 1945 și 1963 treisprezece antrenori. În 1955, clubul a fost retrogradat, dar s-a întors în Oberliga în sezonul următor și a câștigat trofeul DFB pentru prima oară, învingând echipa Fortuna Dusseldorf cu 1-0. Clubul a întampinat dificultăți financiare, fiind aproape de faliment în anii ’50. Roland Endler a salvat clubul, câștigându-și astfel locul la conducerea clubului timp de patru ani. În 1963, Oberligas din Germania se consolidează într-una singură, formând Bundesliga.

În primul sezon Bayern ocupă locul trei și câștigă și trofeul DFB Pokal. Au promovat după trei ani în liga, construind o echipă cu tinere talente precum Franz Beckenbauer, Gerd Muller și Sepp Maier. Echipa, antrenată de Branko Zebec realizează primul câștig al ligii și o dublă în 1969, folosind doar treisprezece jucători.

Bavarezii continuă adăugarea în palmares a diferitelor premii. În 1974, Bayern participă în finala Cupei Campionilor pe care o și câștigă în fața echipei Atletico Madrid, cu un scor de 4-0. Acest titlul, după câștigarea trofeului Cupei Cupelor UEFA, în 1967 și două semi-finale în 1968 și 1972, fac din bavarezi o forță pe scena internațională. Printre trofeele câștigate de echipă în aceea eră remarcabilă este și cupa Intercontinentală, învingând echipa Cruzeiro. Restul decadei a fost perioadă de schimbare a clubului, perioadă în care clubul nu a câștigat niciun trofeu, întâmpinând probleme financiare. În 1982 și 1984, clubul reușește să mai adauge un trofeu în palmaresul echipei, câștigând DVB Pokal, continuând cu dubla din 1986. Succesul pe plan european nu a apărut în acea perioadă, totuși bavarezii reușesc să ocupe locul doi în Cupa în 1982 și 1987. Sezonul 1993-94 aduce odată cu venirea lui Franz Beckenbauer câștigarea campionatului, după o perioadă de patru ani în care nu au reușit să facă acest lucru. Franz reușește și în sezonul 1995-96 să conducă echipa către finala Cupei UEFA, pe care o câștigă în fața echipei Bordeaux. În perioada 1998-2004, echipa este antrenată de Ottmar Hitzfeld. Din primul sezon al acestuia, Bayern câștigă Bundesliga, fiind foarte aproape și de câștigarea Ligii Campionilor, dar pierd în fața echipei Manchester United cu 2-1. Sezonul următor bavarezii câștigă cel de-al treilea premiul al ligii, realizând și o dublă. Aceștia continuă performanțele, relizând a patra dublă în sezonul 2003-2004. În acel sezon, Bayern schimbă stadionul, mutându-se pe același stadion, Allianz Arena, pe care joacă și echipa 1860 Munich. În sezonul 2006-2007, bavarezii termină pe locul patru în clasament și nu se califică în Liga Campionilor pentru prima dată în ultimii zece ani.

După trei sezoane, în care nu au victorii importante, clubul câștigă Bundesliga și trofeul DFB Pokal. Sezoanele următoare echipa nu reuește să câștige niciun premiu, deși au ajuns până în finale. În 2012-13, Bayern este prima echipă care reușește să câștige opt meciuri în Bundesliga. Aceștia câștigă cupa UEFA împotriva echipei Chelsea, devenind prima echipă care câștigă zece meciuri consecutive din Liga Campionilor. În 2014-15, bavarezii și-au apărat titlul ligii și sezonul următor relizează a unsprezecea dublă, doboarând din nou un record, al patrulea trofeu consecutiv Bundesliga, urmând ca în 2016 să intre în posesia celeui de-al cincelea.  

SURSA: https://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Bayern_M%C3%BCnchen https://en.wikipedia.org/wiki/FC_Bayern_Munich

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top