__________

Benfica Lisabona (Sport Lisaboa e Benfica) - Istoricul cluburilor de fotbal

Sport Lisaboa e Benfica, cunoscută sub numele de Benfica evoluează în Primeira Liga sau Liga ZON Sagres. SL Benfica este clubul de fotbal cu cel mai mare număr de fani din Portugalia, având aproximativ 14 milioane și la nivel internațional. Benfica este, de asemenea, cel mai mare club din lume în funcție de numărul de asociați, cu aproximativ 160.400 de asociați.

Clubul a fost format ca rezultat a fuziunii echipelor Sport Lisboa și Grupo Sport Benfica. Emblema clubului este formată dintr-un vultur, un scut în culorile clubului, roșu și alb, și prescurtarea SLB (Sport Lisboa e Benfica) scrisă pe o minge de fotbal, toate suprapuse pe o roată de bicicletă. Înainte de fiecare meci, un vultur adevărat, Vitoria, zboară dintr-un capăt în altul al stadionului, de unde vine și denumirea echipei de vulturi. Jucătorii echipei au câștigat de nenumărate ori diferite trofee îmbrăcați în echipamentul specific format din șort alb cu dungi roșii în părți și un tricou roșu. Benfica a fost prima echipă care a câștigat consecutiv de două ori Cupa Campionilor, înlăturând astfel dominația echipei Real Madrid, în 1961 și 1962. Perioada următoare Benfica a ajuns în finală de trei ori, pierzând în fața echipelor precum AC Milan, Internazionale Milano și Manchester United. A câștigat, de asemenea, 8 campionate și 3 cupe. În anii ’70 Benefica s-a retras de pe scena fotbalistică europeană, rămânând prima forță din Portugalia, câștigând 6 campionate și 2 cupe.

În sezonul 1972-73, Benfica a fost singura echipă portugheză care a rezistat un sezon întreg fără înfrângere, câștigând 28 de meciuri din 30. Echipa a înscris 101 goluri, trecând peste prima dată de granița de 100 de goluri marcate într-un singur sezon. Deși a întampinat dificultăți la sfârșitul anilor ’70- începutul anilor ’80, Benfica a câștigat două campionate, o cupă a ligii și a ajuns și în finala Cupei UEFA în 1983, pierzând într-un meci disputat cu echipa belgiană R.S.C Anderlecht. În 1985, consiliul de administrație al clubului a decis să finalizeze construcțiile stadionului, fiind unul dintre cele mai mari din Europa, cu o capacitate de 120.000 de locuri.

În 1987, clubul a realizat pentru a noua oară o dublă cupă-campionat, datorită jucătorului John Moltimore. În Portugalia, vulturii au câștigat în perioada următoare trei campionate, însă pe plan extern nu a avut victorii, deși au ajuns în finala Cupei Campionilor. Numărul mare de jucători și problemele finaciare, a făcut clubul în perioada 1994-2003 să aibă doar o victorie, o cupă în 1996, clasându-se în campionat pe poziția 6 în sezonul 2000-2001 și 4 în sezonul 2001-2002. Sezonul 2003-04 a adus echipei încă un trofeu, Cupa Portugaliei, sub conducerea președintelui Luis Filipe Vieira și a antrenorului Jose AntonioCamacho. Benfica a câștigat cel de-al 31 titlu al ligii în sezonul următor. Vulturii au continuat adăugarea trofeelor în palmares, câștigând Cupa Portugaliei și Supercupa Portugaliei în sezonul 2005-2006. În 2007-08, atunci când vultrii erau în fața unei grele încercări, cea de a participa în Liga Campionilor, Camacho revine în echipă și o ajută să câștige meciul disputat cu Copenhaga.

Sezonul 2008-09 aduce un nou succes echipei, câștigând Cupa Ligii. În 2009-10, Benfica câștigă din nou titlul ligii, într-un meci disputat împotriva Rio Ave. În ultimele 4 sezoane, Benfica a câștigat unsprezece trofee, realizând un record de 36 de cupe castigate și 81 de titluri în total. Printre jucătorii de excepție pe care Benefica i-a avut și îi are se numără: Eusebio Ferreira, Carlos Marchena, Fabrizio Miccoli, Tiago, Camacho, Cordozo.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/SL_Benfica https://en.wikipedia.org/wiki/S.L._Benfica

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top