__________

Borussia Dortmund- Istoricul cluburilor de fotbal

Borussia Dortmund este un club de fotbal din Germania cunoscut și ca Dortmund sau BVB, care evoluează în Bundesliga, cea mai importantă competiție de fotbal din Germania. Clubul a fost fondat în decembrie 1909 de un grup de tineri ai parohiei Sfânta Treime. Numele Borussia este denumirea latină a Prusiei, însă numele a venit de la o fabrică de bere, denumită Borussia, localizată în Dortmund.

Echipamentul pe care jucătorii îl îmbracă la fiecare meci este cu dungi negre și galbene. Clubul a jucat până în 1930 în ligile locale, fiind chiar aproape de faliment, însă a supraviețuit datorită unui suporter local. În acea perioadă clubul a fost dizolvat de autoritățile de ocupație aliate și astfel apare Ballspiel-Verein-Borussi (BVB) în 1949, în finala națională împotriva echipei Mannheim, pe care o pierd cu 4-2. Primul titlu national al echipei este câștigat în 1956 cu 4 goluri marcate împotriva echipei Karlsruher SC, repetând încă odată victoria un an mai târziu, câștigând cel de-al doilea titlul national împotriva echipei Hamburger SV, marcând tot patru goluri. Înainte de intrarea în Bundesliga, competiția de fotbal cea mai importantă din Germania, Borussia câștigă cel de-al treilea titlu național. În 1965, Dortmund câștigă prima Cupă a Germaniei, iar anul următor Cupa Cupelor UEFA, într-un meci disputat cu Liverpool. Jucătorii care au înscris în acel meci au fost Sigfried Held și Reinhard Libuda. Anii ’70 nu au făcut parte din perioada de glorie a echipei, Dortmund având probleme financiare, mai mult, fiind retrogradată în 1972. Revenirea în liga a avut loc în anul 1976, însă problemele financiare nu au dispărut. Până la câștigarea Cupei Germaniei în 1989 clubul nu a mai avut parte de succese majore.

În 1992 la conducerea clubului vine Ottmar Hitzfeld care ajută echipa să termine pe locul doi în clasamentul din acel an. Anul următor, clubul reușeste să ajungă în finala Cupei UEFA, însă o pierde în fața echipei Juventus. În 1995 și 1996, Borussia a câștigat Bundesliga, marcând două victorii consecutive, datorită fotbalistului anului Matthias Sammer. În sezonul 1996-97 echipa reușeste să ajungă în finala memorabilă a Cupei Campionilor, pe care o câștigă cu 3-1. Perioada de glorie continuă cu victoria de 2-0 în fața celor de la Cruzeiro, câștigând Cupa Intercontinentală în 1997. Borussia ajunge în semifinala sezonului următor, dar lipsa jucătorilor conduce echipa la înfrângerea în fața echipei Real Madrid. Borussia Dortmund devine în 2000 primul și singurul club tranzacționat pe piața de capital germană. În anul 2002, Borussia mai adaugă un titlul în palmares, câștigând cel de-al treilea titlual ligii. Managerul de la acea vreme, Matthias Sammer a devenit prima persoană din istoria clubului care a câștigat din postura de jucător și de manager.

După această perioadă, clubul a avut urcușuri și coborâșuri în ceea ce privește planul finaciar, fiind aproape de faliment în 2005. În acel an echipa termină pe locul șapte în clasament. Sezoanele următoare clubul întâmpină din nou o perioadă dificilă, terminând pe locul 13, respectiv 5 în clasament, în sezonul 2008-2009 și 2009-2010.

În acea perioadă, clubul s-a bucurat de cea mai mare prezență a faniliorla meciuri. Totuși după o perioadă anevoioasă, Borussia Dortmund se află în topul clasamentului, câștigând astfel două sezoane la rând, stabilind și un record de 81 de puncte într-un meci în Bundesliga. Stadionul pe care echipa își dispută meciurile este ”Signal Iduna Park”, fiind cel mai mare stadion din Germania și al 7-lea ca mărime din Europa. În lotul echipei care au contribuit la renumele acesteia se numără: Karl-Heinz Riedle, Lars Ricken, David Odonokor și Tomas Rosicky.  

Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Borussia_Dortmund https://en.wikipedia.org/wiki/Borussia_Dortmund

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top