__________

Ce ar trebui să facă UEFA pentru cluburile mici

UEFA ar trebui să ia măsuri urgente pentru micșorarea discrepanței financiare dintre cluburile mari și cele mici. Din an în an, prăpastia se mărește, iar UEFA ar trebui să ia măsuri pentru menținerea unui echilibru concurențial. Justin Ștefan, secretarul general al LPF, a susținut acest lucru în exclusivitate pentru Sports Business Academy. În primul rând, UEFA trebuie să țină cont de ce se întâmplă în competițiile interne și să nu creeze un dezechilibru concurențial între echipele care participă în cupele europene și cele care nu reușesc să ajungă acolo, așa cum s-a întâmplat prin mărirea premiilor acordate celor care ajung în grupe. În al doilea rând, premiile s-au mărit mai mult la Champions League decât la Europa League, creîndu-se și aici un dezechilibru concurențial între echipele care participă în cele două competiții europene. Tocmai de aceea, UEFA ar trebui să fie mult mai atentă cu distribuirea unor fonduri mai însemnate din competițiile europene către echipele de la baza fotbalului. ]„La nivel de vorbe, UEFA acționează excepțional – o imagine de cum nu s-a mai văzut, transparență, integritate, responsabilitate, dar aceste noțiuni nu au și aplicabilitate. UEFA clamează că apără interesele fotbalului, dar la final nu asigură acest echilibru concurențial”, e părearea lui Justin Ștefan expusă numai la cursurile Sports Business Academy. Secretarul general al LPF spune că forul pe care îl conduce împreună cu președintele Iorgulescu a încercat să mențină acest echilibru concurențial printr-o măsură luată în 2014. „Banii din drepturile tv se împărțeau în funcție de locul ocupat în clasament în sezonul anterior. Pentru a micșora discrepanța între cluburi – această catalogare în club mare, club mic e împotriva competiției -, am hotărât ca 30% din drepturile tv să se împartă socialist, adică în mod egal.

Eu îmi doresc să ajungem la 40-50 la sută, însă e greu să îi convingi pe cei mari să fie de acord”. Ștefan a adus în discuție și campionatul italian, unde, după împărțirea unui procent în mod egal din drepturile tv, ce rămâne se împarte în funcție de performanțele istorice din 1945 încoace. „E normal să fii premiat dacă ai o continuitate istorică în fotbal”, a declarat Justin Ștefan doar pentru Sports Business Academy. Ar fi o soluție și la noi? E clar că actualul sistem implementat de UEFA trebuie îmbunătățit.

E nevoie de mai mulți bani către cluburile mici, care sunt baza fotbalului. Dacă nu avem grijă de bază, și vârfurile vor avea de suferit. Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu *ACEST ARTICOL A FOST PRELUAT CU ACCORDUL SPORTESCU.RO

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top