__________

Chelsea FC - Istoricul cluburilor de fotbal

Gus Mears, un om de afaceri londonez a cumpărat stadionul Stamford Bridge în 1905 și nevoia unei noi echipe care să joace pe acel stadion l-a determinat pe acesta să fondeze clubul de fotbal Chelsea. Clubul a început să joace în prima divizie în al doilea an de la înființare, într-un echipament albastru, de unde și numele de ”Albaștrii”, neavând parte de prea mult succes în primii săi ani.

În 1915 au ajuns în finala Cupei FA, pe care o pierd într-un meci cu Sheffield United, iar în 1920 ocupă un loc pe podium în prima divizie, fiind pe locul 3 în clasament. Clubul a fost modernizat în 1952 sub conducerea fostului atacant al lui Arsenal F.C. Ted Drake, conducând astfel echipa la primul trofeu, când a avut loc și aniversarea clubului, Liga Campionilor în sezonul 1954-55. Din lotul de jucători care au contribuit la această performanță făceau parte: Derek Saunders, Jim Lewis, Johnny McNichol, Frank Blunstone. Primii ani ai lui Drake nu au adus performanțe pentru echipă, Chelsea terminând pe locul 19, fiind la un pas de retrogradare în primul sezon și pe locul 8 în cel de-al doilea. Drake a fost înlocuit în 1961 cu Tommy Docherty care a condus echipa în diferite finale, îndreptându-se către o triplă: Campionat – Cupa FA – Cupa Ligii. Cupa Ligii a fost adaugată în palmaresul echipei, dar fără celelalte două trofee. În 1970, Chelsea a reușit să câștige cu 2-1 Cupa Ligii, într-un meci disputat cu Leeds United. Un an mai târziu, albaștrii au adăugat și primul trofeu european, Cupa Cupelor UEFA, învingând pe Real Madrid. Începutul anilor ‘80 a fost o perioadă dificilă pentru echipă din cauza renovării stadionul pe care aceasta își dispută meciurile. Pentru a putea trece peste această situație, diferiți jucători cu rezultate notabile în cadrul echipei au fost vânduți, ceea ce a condus la retrogradarea echipei.

În 1983-84 au câștigat titlul Diviziei B, rămânând în topul clasamentului până când au fost din nou retrogradați în 1988. În 1988-89 albaștrii au revenit din nou, câștigând titlul diviziei B. Anul 1996 aduce o perioadă bună pentru echipă atunci când fostul jucător de fotbal Ruud Gullit preia conducerea. Acesta a adus echipei noi jucători și au câștigat Cupa FA sezonul următor, în 1997. Ruud a fost înlocuit de Gianluca Vialli, care a condus echipa în finala Cupei Ligii, pe care a și câștigat-o într-un meci împotriva lui Middlesbrough în martie 1998. În același an, Chelsea participă și la Cupa UEFA, jucând împotriva echipei germane Sttutgart, meci ce se încheie cu adăugarea unui nou trofeu în palamersul echipei albaștrilor. O altă victorie obținută tot în același sezon a fost Supercupa UEFA, câștigată cu 0-1 de albaștrii, într-un meci disputat cu Real Madrid. Anul 2000 aduce echipei Cupa FA, câștigată cu 1-0, împotriva echipei Aston Villa.Tot în acel an, conducerea clubului este preluată de managerul italian Claudio Ranieri, care conduce echipa în 2002 la finala Cupei FA, pe care Chelsea o pierde în fața lui Arsenal, nemarcând niciun gol. Clubul Chelsea este vândut în 2003 omului de afaceri rus, Roman Abramovich, iar conducerea este preluată de Jose Murinho. Acesta aduce echipei diferite victorii, printre care două trofee ale ligii, în sezoanele 2004-05 și 2005-06, o cupa FA în 2007 și două cupe ale Ligii în 2005 și 2007. După o perioadă de patru ani, Murinho a fost înlocuit cu Avram Grant, care a condus echipa în prima finală a cupei UEFA, pe care au pierdut-o la penalty-uri în fața echipei Manchester United. În 2009, Guss Hiddink a condus echipa către o altă victorie, Cupa FA. În sezonul 2009-2010 echipa realizează prima dublă – Cupa FA și Liga 1, devenind prima echipă englezească din 1963 până în prezent care a înscris 100 de puncte într-un sezon.

Anul 2012 aduce echipei a șaptea Cupa FA într-un meci cu Liverpool și primul trofeu UEFA, câștigat într-un meci cu Benfica, devenind primul club care a câștigat cele două titluri simultan. În 2015 un alt trofeu este câștigat, Cupa FA. Sezonul următor echipa se află pe locul 10 în clasament, înregistrând unul dintre cele mai codașe locuri în clasament în ultimii 20 de ani. În lotul jucătorilor îi regăsim pe David Luiz, Carlo Cudicini, Nicolas Anelka, Salomon Kalou, Paulo Ferreira, Florent Malouda.              

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Chelsea_F.C. https://ro.wikipedia.org/wiki/Chelsea_FC

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top