__________

Coronavirus oprește sportul în loc. Competiții și evenimente sportive suspendate din cauza COVID-19 (partea 1 – Americile)

La începutul anului, până în urmă cu câteva săptămâni, toată lumea stătea cu ochii ațintiți asupra competițiilor sportive favorite, indiferent care ar fi acestea, de la orele târzii ale marilor ligi nord-americane (MLB, NBA, NHL, MLS), la serile magice de Champions League, dupa-amiezile din Serie A, La Liga sau Premier League, și până la orele de matineu ale Ligii II din România, acolo unde câteva echipe de mare tradiție încă își mai fac veacul. Iubitorii tenisului așteptau cele 2 turnee americane (Indian Wells și Miami), urmate de sezonul de zgură ce culminează in mai cu Roland-Garros, iar cei ai Formulei 1 stăteau și ei cu sufletul la gură anticipând Grand Prix-urile din Australia, Bahrain, China, Vietnam sau Olanda.

Indiferent de sportul pe care il iubim, cu toții ne făcusem planuri de a urmări cele mai importante meciuri și evenimente, fie la televizor (sau mai nou prin serviciile de streaming), fie, pentru cei mai norocoși dintre noi, chiar de la fața locului, de pe stadion, sala de sport, tennis court, sau circuit de curse. De câteva zile, însă, timpul parcă s-a oprit în loc. Mai întâi am văzut imaginile dezolante ale unor meciuri cu tribunele goale. Apoi, izbucnirea epidemiei de Coronavirus, declarată ulterior pandemie, a produs un efect de domino care a făcut ca, meci cu meci, competitie cu competitie, mai toate evenimentele sportive să fie suspendate. Desigur, sunt măsuri normale în condițiile actuale, menite să protejeze sănătatea publică, dar noi, iubitorii sportului, ne vine greu să acceptam că nu ne vom putea urmări favoriții pentru o perioadă nedeterminată ce poate dura o lună, sau un an! Nu ne rămâne decât să așteptăm cuminți și să sperăm la normalizarea cât mai rapidă a crizei pe care o traversăm.

Chiar dacă nu ne-am fi dorit niciodată să scriem un astfel de articol, Sports Business Academy vă prezintă o listă cuprinzătoare a competițiilor și evenimentelor sportive care au fost suspendate din cauza crizei propagate de virusul COVID-19, incluzând pentru fiecare cele mai noi detalii și informații în legătură cu acestea. Pentru prima parte a acestei liste, ne vom uita la cele 2 continente Americane, de Nord și de Sud.

 

 1. NBA. Dupa ce Rudy Gobert, jucător All-Star al lui Utah Jazz, a fost depistat cu Coronavirus, oficialii NBA au suspendat sezonul în data de 11 martie. A doua zi, Donovan Mitchell, coleg la Utah cu Gobert, a fost și el depistat cu același virus. Al 74-lea sezon de NBA s-a oprit brusc, cu 40 de zile înaintea începerii playoff-urilor, acolo unde Toronto Raptors, Boston Celtics, Milwaukee Bucks și Los Angeles Lakers își asiguraseră deja 4 din cele 16 bilete ale etapei eliminatorii. Momentan, presa americană prezintă 3 scenarii pentru sezonul actual, fără a se cunoaște încă care va fi decizia conducerii ligii: 1. sezonul este anulat și se încheie așa cum este acum, fără playoff sau vreo câștigătoare; 2. sezonul regulat se oprește iar campionatul se reia cu faza playoff-urilor; 3. campionatul este reluat în vară din punctul în care este acum.
 2. NHL. La începutul lunii martie, Liga Națională de Hochei a decis să interzică accesul media în zona de vestiare a echipelor, pentru a limita riscul de îmbolnăvire. Pe 12 martie, după decizia NBA de a suspenda sezonul în curs, NHL a făcut același lucru. Washington Capitals, Boston Bruins, St. Louis Blues și Vegas Golden Knights conduceau clasamentele celor 4 divizii la momentul suspendării. Ca și în cazul NBA, nu se știe încă dacă sau cum va fi reluat sezonul.
 3. MLB. Sezonul de baseball urma să înceapă pe 26 martie, însă pe 12 martie oficialii MLB au anunțat amânarea startului de sezon, iar antrenamentele de primăvară ale echipelor au fost anulate. Amânarea inițială a fost de 2 săptămâni, dar ulterior a devenit clar că sezonul nu va putea începe nici la începutul lui aprilie, așa că pentru moment MLB este suspendat pentru o perioadă nedeterminată.
 4. NFL. Sezonul de fotbal american urmează să înceapă abia în septembrie 2020, așa că NFL nu pare că va fi afectat. Totuși, draftul NFL, în care echipele își selectează jucătorii și își definitivează loturile, este programat pentru perioada 23-25 aprilie și ar putea fi în pericol dacă criza provocată de Coronavirus continuă. Liga nu a luat încă nici o decizie în această privință, dar a anunțat că monitorizează situația și are un plan de rezervă pregătit pentru draft.
 5. MLS. Doar 2 etape au apucat să joace echipele din Major League Soccer, inclusinv noua echipă a lui David Beckham, Inter Miami, aflată la primul sezon, dar care nu a apucat încă să debuteze pe teren propriu. După ce mai multe meciuri ale etapei a 3-a au fost anulate, liga a decis la 12 martie suspendarea competitiei pentru o perioadă de 30 zile. Momentan nu există noutăți cu privire la o posibilă prelungire a acestei perioade.
 6. Turneele de tenis de la Indian Wells și Miami. Rămânem pe continentul nord-american, dar trecem la sportul alb. Tot pe 12 martie a fost anunțata și suspendarea tuturor turneelor ATP și ITF pentru 6 săptămâni, printre turneele afectate fiind Indian Wells, Miami, Houston, Marrakech, Monte Carlo și Barcelona. WTA a anunțat doar anularea turneelor de la Miami și Charleston, urmând să ia o decizie cu privire la o completă suspendare a activității în această săptămână.
 7. Maratonul din Boston. Celebra cursă are loc în mod tradițional de Patriots’ Day, sărbătorită în fiecare an în a treia zi de luni din aprilie. În acest an, cea de-a 124 ediție a Maratonului urma să aibă loc pe 20 aprilie, dar a fost amânată din motive de sănătate publică până pe 14 septembrie.
 8. PGA Tour. 6 evenimente din cadrul PGA Tour 2019-2020, circuitul profesionist de golf, au fost suspendate. Evenimentele urmau să aiba loc în Florida (2), Texas, Texas și Georgia (Statele Unite ale Americii) și Republica Dominicană. Sud-Coreanul Im Sung-jae conducea la momentul acestei decizii clasamentul general, urmat îndeaproape de americanul Justin Thomas.
 9. CONCACAF Champions League. Liga Campionilor din America de Nord, America Centrală și regiunea Caraibelor a fost și ea suspendată în data de 12 martie. Competiția se afla în faza sferturilor de finală, acolo unde America, Cruz Azul, UANL (Mexic), Atlanta United, Los Angeles FC, New York City FC, Montreal Impact (MLS), și Olimpia (Honduras) își disputau locurile în semifinale.
 10. Liga MX. Campionatul mexican de fotbal a fost și el suspendat după ce 7 meciuri ale etapei a 10-a din Clausura (a doua parte a campionatului) s-au jucat fără spectatori, ultimul disputându-se duminica, 15 martie. Decizia se va aplica pe o perioadă nedeterminată.
 11. Copa Libertadores. Echivalentul Ligii Campionilor din America de Sud, Copa Libertadores a fost suspendată pe 12 martie după ce își jucase doar 2 etape din faza grupelor. Tot în America de Sud, cele mai puternice campionate naționale, Brazilia și Argentina, sunt în pauza competițională, așa că nici o măsură nu a fost luată încă.
 12. Preliminariile FIFA World Cup (zona CONMEBOL). Primele 2 etape ale grupei unice de calificare la Cupa Mondiala din care fac parte cele 10 țări ale Americii de Sud urmau să se dispute la sfârșitul lunii martie, dar au fost suspendate, urmând a fi reprogramate ulterior.

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top