__________

F1 TV – Sau cum arată viitorul transmisiunilor live în sport.

Cu ocazia Marelui Premiu al Azerbaijanului, am avut posibilitatea să testăm și noi platforma F1 TV a celor de la Formula 1. Pot spune că după această experiență de 3 zile, în care am urmărit live toate sesiunile de antrenament, calificările și marea cursă de la Baku, am rămas impresionat de acest nou mod de a urmări un eveniment sportiv de o asemenea anvergură și mi-am imaginat constant cum ar arăta un astfel de serviciu în alte sporturi. Ca să va faceți o idee, am urmărit cursa de la Baku numai din camerele de la bordul monoposturilor, schimbând între aproape toți piloții pe durata cursei. Am văzut fiecare depășire, tamponare sau viraj luat la limită ca și cum aș fi fost acolo, în scaunul pilotului, alergând cu viteze de peste 300 km/h. Acum să ne imaginăm asta într-un meci de fotbal în care ai putea vedea meciul din perspectiva tuturor celor 22 de jucători de pe teren, ai putea vedea exact ce vede Messi sau Ronaldo. Ar fi incredibil pentru iubitorii fotbalului. Dar pentru fanii Formula 1 aceste lucruri sunt deja o realitate, datorită F1 TV.

Însă modul „Onboard Camera” prin care poți vedea cursele prin ochii piloților tăi preferați este doar una dintre caracteristicile pentru care F1 TV este o experiență de neuitat. Serviciul oferă 2 tipuri de subscripție, F1 TV Pro și F1 TV Access, care au propriile caracteristici. În timp ce subscripția Access oferă doar reluări ale evenimentelor transmise, rezumate, arhiva istorică și funcția de Live Timing (evoluția cursei în timp real), subscripția Pro oferă tot ceea ce F1 TV are de oferit: streamuri live pentru toate sesiunile Marilor Premii (antrenamente, calificări, curse), acces la toate camerele de la bordul monoposturilor și streamuri live pentru evenimentele din Formula 2, Formula 3 și Porsche Super Cup, plus toate caracteristicile subscripției Access. Haideți să vedem pe rând tot ceea ce F1 TV are de oferit fanilor Formula 1.

Să începem cu experiența live, care probabil este și cel mai important aspect al platformei. Pe lângă modul Onboard Camera, despre care am discutat deja, experiența live oferă acces la convorbirile full și needitate din radioul echipelor de Formula 1. Practic, fanii F1 pot auzi în timp real discuțiile dintre piloți și stafful lor. De asemenea, comentariul live este disponibil în mai multe limbi în funție de locația și preferințele utilizatorului. Un alt mod al experienței live este „Pit Lane” în care ecranul este împărțit în mai multe ferestre în care sunt redate transmisiunea principală, camere on-board și statistici importante ale cursei. Tot în timp real pot fi urmărite și toate statisticile și specificațiile tehnice ale monoposturilor, în modul „Data” în timp ce modul „Tracker” oferă o hartă 2D a traseului și poziția exactă a fiecărui pilot, tot în timp real.

F1 Historic Race Archive este, cel puțin pentru mine, una dintre cele mai fascinante caracteristici ale platformei. Aici poți urmări o selecție de curse istorice, întregi și la o calitate foarte bună. Am văzut în această secțiune piloți ca Hamilton, devenind cel mai tânăr campion F1 din istorie, pe Schumacher câștigând cel de-al 7-lea său titlu, sau teribilul accident al lui Ayrton Senna de la Imola. Momentan arhiva conține curse din perioada 1981-2018, însă este în curs de lucru, urmând ca în viitor ea să ajungă până la începuturile Formula 1 din anii 1950, unde vom putea vedea la lucru piloți legendari precum Juan Manuel Fangio sau Alberto Ascari.

Pe lângă platforma web, F1 TV vine și cu o aplicație pentru smartphone, care aduce și ea propriile caracteristici cum ar fi comentariu live text, harta live cu trackingul piloților (Access) și modul Head-to-Head / Battle în care poți urmări simultan evoluția a doi piloți aleși de tine (Pro). Platforma oferă de asemenea știri, interviuri, reportaje, conferințe de presă, rezumate, faze importante ale curselor, toate în format video HD. Ambele tipuri de subscripții sunt disponibile și în România (subscripția Pro nu este disponibilă în mai multe țări din cauza unor exclusivități) și ele pot fi achiziționate cu planuri lunare sau anuale. Prețul pentru Access este de 3 euro pe lună sau 27 euro pe an, în timp ce subscripția Pro este 8 euro pe lună sau 65 euro pe an.

Indiferent dacă sunteți sau nu fani ai Formula 1, F1 TV este cu siguranță un mod prin care viitorul transmisiunilor sportive poate fi experimentat chiar azi. M-am distrat enorm testând-o în acest weekend, fără a fi neapărat un înfocat al Formula 1 și așa cum spuneam, gândul îmi zbura mereu la un meci de fotbal văzut prin ochii lui Messi, în care să aud live instrucțiunile staffului și discuțiile dintre jucători, sau să pot urmări live pe un teren 2D poziționarea celor 22 de jucători, la fel ca într-un joc de Football Manager. În orice caz, F1 TV ne arată că acest viitor este aproape, un viitor în care transmisiunile live ale evenimentelor sportive se vor transforma dintr-o simplă vizionare într-o experiență imersivă în care ne vom afla chiar în mijlocul acțiunii, indiferent de sport.

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top