__________

FC Porto - Istoricul cluburilor de fotbal

Futebol Clube do Porto este un club de fotbal din Portugalia, care evoluează în Primeria Liga. Clubul a fost fondat în septembrie 1893, fiind unul dintre cele trei mari cluburi de fotbal din Portugalia, împreună cu Sport Lisboa e Benfica și Sporting Clube de Portugal, cele două mari rivale ale clubului.

Porto are un record de 6 titluri, devenind campioană europenă și mondială, în două sezoane, 1987 și 2004. Albastrul și albul au fost culorile alese pentru club, culori care se regăsesc pe steagul național al Portugaliei în aceea perioadă. Jucătorii echipei Porto sunt cunoscuți sub numele de Dragonii, datorită emblemei pe care clubul o are, reprezentată de o minge de fotbal pe care se află o coroană și un dragon. Anul 1948 a făcut remarcată echipa, într-un meci disputat cu Arsenal, cunoscută ca cea mai bună echipă în acea vreme. În 1956-57, echipa se califica, terminându-și traseul în runda preliminară . Un an mai târziu, clubul câștigă a doua cupă, învingând Benfica cu 1-0. Anii ’80 au fost cei mai memorabili în istoria clubului. În 1981 Porto învinge Benfica în meciul Supercupei, adăugând acest trofeu în palmares. Anul 1984 aduce echipei participarea în prima finală europeană, pierzând în fața echipei Juventus cu 2-1. În acel sezon echipa a câștigat Cupa și Supercupa Portugaliei, dar pierde campionatul în fața rivalei sale, Benfica. Sub îndrumarea lu Artur Jorge, echipa câștigă în sezonul următor campionatul, iar jucătorul Fernando Gomes primește ”Gheata de aur” pentru a doua oară, pe prima primind-o în 1983.

Porto păstrează și în 1986 trofeul în palmaresul echipei, asigurându-și participarea la Cupa Campionilor din 1986-87. În 1987 și 1988, Porto a câștigat Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală și Cupa UEFA. Victoria a făcut din Porto unul dintre cele mai de succes cluburi pe plan mondial. În sezonul 1993-94, Porto angajează ca manager pe englezul Bobby Robson, care conduce echipa spre drumul victoriei, câștigând Cupa Portugaliei în meciul disputat cu Sporting CP. În sezonul 1995-96, Bobby are probleme de sănatate, dar revine la timp la conducere pentru a conduce echipa către o altă victorie, titlul ligii. Atacantul Domingos Paciencia devine atunci cel mai bun marcator pentru a doua oară consecutiv. Robson părăsește clubul, mutându-se la Barcelona, însă Antonio Oliviera îi ia locul, conducând echipa către o performanță, câștigarea consecutivă a trei titluri, relizând astfel o triplă pentru prima dată. Sosirea jucătorului brazilian Artur și Mario Jardel conduce echipa spre victorie împotriva echipei Milan. Jardel adaugă în palmaresul propriu ”Gheata de aur” pe care o primește de patru ori în cariera sa la Porto. În primul și ultimul sezon al lui Oliviera ca manger al clubului, Dragonii câștigă pentru a patra oară tofeul Primeira Divisao. Octavio Machado conduce echipa în sezonul 2000-01 către un nou titlu, Supercupa, fiind singura realizare din acel sezon. Însă viitorul strălucește pentru echipa, clubul câștigând Cupa UEFA în sezonul 2002-03 și UEFA Champions League în sezonul următor.

Cupa Internațională apare în palmaresul echipei în 2004, după un meci disputat cu Once Caldas, câștigat la penalty-uri. În sezoanele următoare echipa schimbă diferiți antrenori, reușind să câștige de mai multe ori Cupa și Supercupa Portugaliei. În sezonul 2010-11, Dragonii câștigă Europa League împotriva echipei echipei Braga, ridicând trofeul pentru a doua oară. Din nou, antrenorii echipei se schimbă și aduc echipei victorii. Totuși, o perioadă de declin apare, echipa terminând pe locul trei în sezonul 2012-13. Sezonul 2014-2015 începe cu cel mai mare buget alocat vreodată, angajându-l pe Julen Lopetegui ca antrenor. Porto continuă această perioadă, fiind cel de-al treilea sezon în care nu câștigă niciun trofeu, chiar dacă antrenorul Lopetegui a fost înlocuit de Jose Peseiro. Același trend se păstrează și în sezonul 2016-17, chiar dacă antrenorul este înlocuit, Porto are cel de-al patrulea sezon fără trofeu.  

SURSA: https://en.wikipedia.org/wiki/FC_Porto https://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Porto

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top