Liverpool FC - Istoricul cluburilor de fotbal

Liverpool a fost fondat ca urmare a unei dispute între consiliul de administrație al clubului Everton și John Houlding, președintele clubului și deținătorul stadionului Anfield. După 8 ani petrecuți pe Anfield, Everton se mută în Goodison Park în anul 1892, iar Liverpool F.C. devinde clubul care va juca pe Anfield. Echipa nou înființată câștigă Lancashire League în sezonul de debut și promovează în Football League Second Division.

După doar un sezon, promovează încă o dată, de data aceasta în First Division, ligă pe care o vor cuceri în 1901 și 1906. Liverpool ajunge în prima finală FA Cup în 1914, pierzând însă cu 1-0 în fața lui Burnley. În 1922 și 1923 câștigă 2 campionate consecutive, fiind însă ultimul trofeu câștigat de cei de la Liverpool până la triumful din 1947, al 5-lea campionat al clubului.

După o perioadă grea, inclusiv retrogradarea și pierderea în fața unor amatori în cupa FA, Bill Shankly este numit antrenor al echipei Liverpool. Era lui Bill Shankly a fost una revoluționară, nu doar pentru Liverpool, dar și ca inovator în fotbalul englez. La venire, Bill concediază 24 de jucători și transformă o debara a stadionului Anfield într-o cameră de “strategie”, unde alături de ceilalți antrenori ai echipei, plănuiește fiecare pas al echipei sale. Sub comanda sa, clubul revine în prima divizie în anul 1962 și câștigă campionatul în 1964, după 17 ani de secetă de trofee. În următorii ani, Liverpool câștigă atât trofee continentale, cupe ale Angliei, dar și campionate, echipa fiind un jucător important pe scena fotbalului mondial.

Era de aur a clubului din Liverpool avea să se sfârșească cu tragedia de pe Heysel Stadium, în finala Ligii Campionilor. Înaintea startului partidei împotriva celor de la Juventus, un accident în tribune omoară 39 de fani, majoritatea italieni. Însă Liverpool pierde meciul pe teren, fiind sancționată de asemenea cu 6 ani de suspendare din orice competiție europeană, cu un an mai mult decât restul echipelor englezești. În sezonul 1988-1989, Liverpool pierde cel mai strâns campionat din istoria Angliei, în fața Arsenalului, câștigătoarea fiind aflată în ultimul minut al ultimului meci, diferența făcând-o un singur gol. În perioada 1990-1999, echipa câștigă mai multe cupe și campionate, însă fără mare succes în competițiile europene. Abia în sezonul 2001, Liverpool reușește tripla, cupă, campionatul, dar și cupa UEFA. Venirea lui Rafael Benitez la cârma echipei revitalizează gruparea și reușește încă un triumf european, UEFA Champions League în sezonul 2004-2005, după o victorie la penalty-uri în finala contra A.C. Milan. În 2006, doi oameni de afaceri americani, Tom Hicks și George Gillett, cumpără clubul Liverpool pentru 218.9 milioane de lire sterline. Mare parte din bani însă au fost folosiți să acopere datoriile imense pe care clubul le-a adunat de-a lungul anilor. În 2007 ajung din nou în finala Champions League, la fel ca în 2005, împotriva lui AC Milan. Pierd însă, 2-1. Urmează o perioadă grea pentru Liverpool, terminând pe locurile 7-8 în fiecare sezon, fără succes în cupă sau competiții europene. În 2010, clubul este vândut lui John W. Henry, patronul Boston Red Sox, din cauza datoriilor extreme. În 2016, Jurgen Klopp este adus la Liverpool. Încă din primul sezon ajunge în finala Football League Cup, dar și UEFA Europa League.

Culorile clubului la începuturi au fost departe de culorile actuale, semănând mult cu ale echipei Everton, din care se rupsese.  

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Liverpool_FC https://en.wikipedia.org/wiki/Liverpool_F.C.

Copyright © 2015. All rights reserved.

back to top