__________

Manchester City FC - Istoricul cluburilor de fotbal

Manchester City Football Club a apărut în 1880 sub numele de St. Mark’s West Gorton la inițiativa membrilor bisericii St. Mark’s Church of England, fuzionând în 1884 cu o altă echipă Gorthon Athletic, devenind Gorton Association Football Club. În 1887 Gorton A.F.C devine club profesionist, ceea ce duce la schimbarea denumirii în Ardwick Association Football Club.

Echipa cucerește primul trofeu Manchester Cup, învingând echipa Newton Heath L.Y.R. Anul 1894 aduce din nou schimbarea numelui din Ardwick A.F.C în Manchester City Football Club, denumire folosită și astăzi. Jucătorii echipei Manchester City joacă în culorile albastru și alb, culori care se regăsesc și în logo. Acesta are o formă rotundă, compus dintr-un scut în interiorul căruia se află o barcă în partea de sus și un trandafir roșu Lancashire în partea de jos. City au promovat în Divizia A în 1899, urmând ca primul mare premiu, cupa FA, să fie câștigat în 1904. Perioada următoare a adus echipei suspendarea a 17 jucători în 1906, multe nereguli finaciare și distrugerea stadionului din cauza unui incediu în 1920. Însă după această perioadă, victoriile apar, echipa câștigând Cupa FA în 1934 și primul titlu de campioni în 1937. Aceștia reușesc să doboare un record pentrul cei mai mulți spectatori la un meci în istoria fotbalului englezesc la cel din 1934. În 1956 City adaugă în palamers o nouă victorie, jucând un meci care rămâne în istorie, împotriva echipei Birmingham City, câștigând cu 3-1. În acel meci Bret Trautmann se remarcă, jucând cu gâtul rupt, deși nu știa acest lucru.

Man City retrogradează în 1963 în Divizia B, reușind totuși să câștige titlul diviziei sub conducerea lui Joe Mercer și Malcom Allison. Două sezoane mai târziu echipa câștigă pentru a doua oară titlul ligii, realizând un meci de finală cu Newcastle United. Șase ani mai târziu, în 1969, City câștigă din nou Cupa FA. Anul 1970 aduce jucătorilor succesul european câștigând trofeul UEFA CWC, realizând o dublă atunci când au câștigat Cupa Ligii, fiind a doua echipă din Anglia care reușeste să câștige acest trofeu. Deși au avut o perioadă de succes, aceasta nu a ținut foarte mult. În sezoanele următoare City a fost la un pas să câștige titlul. Un meci care râmâne în istoria clubului este cel din sezonul 1973-74, în care City trebuia să câștige pentru a nu fi retrogradat. În acel meci, jucătorul Denis Law a înscris singurul gol al meciului, salvând echipa de la retrogradare. Ultimul trofeu al celei mai de succes perioadă a clubului a fost în finală ligii, în care City a înscris două goluri împotriva echipei Newcastle United. O perioadă de declin a urmat pentru echipă, în 1996 City retrogradând până în Liga a 3 a, fiind a doua echipă europeană după echipa Germaniei F.C Magdeburg.

Echipa a reușit în 2000 să revină în top, însă în 2001 City retrogradează din nou. În sezonul 2001-2002 echipa își face revenirea în divizia A, calificându-se pentru prima oară în ultimii 25 de ani în competiția europeană. În 2003 echipa s-a mutat pe noul stadion City of Manchester. În tot acest timp echipa are rezultate slăbuțe în comparație cu anii trecuți, însă râmân în joc. În 2008 clubul deja începe să aibă o șituație financiară precară, însă a fost cumpărat de Abu Dhabi Unied Group. Achiziția a dat startul unor transferuri record, jucătorul brazilian Robinho fiind transferat de la Real Madrid pentru 32.5 milioane de lire. Performanțele nu apar în ciuda sumelor mari de bani investiți, însă echipa reușeste totuși să ajung în sferturi în Cupa UEFA. Transferurile cu sume uriașe continuă pentru jucători precum Gareth Barry, Roque Santa Cruz, Kolo Toure, Carlos Tevez. City termină sezonul 2009-2010 pe locul 5, urmând ca în 2010-11 să participe la competiția UEFA Europa League. Investițiil în jucători continuă, iar performanțele încep să apară, iar în sezoanele următoare, City reușește să câștige Cupa Ligii în 2014. Printre lotul de jucători care au făut performanță și au adus un plus echipei îi regăsim pe: Billy Meredith, Sam Cowan, Roy Clarke, Roy Paul, Ken Barnes, Niall Quinn, Joe Corrigan.  

SURSA:https://ro.wikipedia.org/wiki/Manchester_City_FC https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_City_F.C.

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top