__________

Manchester United - Istoricul cluburilor de fotbal

Manchester United este unul dintre cele mai populare cluburi de fotbal din lume, câștigând de-a lungul timpului numeroase premii: 19 ori Premier League, 12 Cupe a Angliei, 4 Cupe ale Ligii și 19 FA Community Sheild. Clubul a fost fondat sub denumirea de Newton Heath LYR Football Club în 1878, schimbându-și denumirea în Manchester United în 1902, pe scurt Man Utd.

Primul meci din noiembrie 1880 a fost necâștigător, pierzând cu 6-0 în fața echipei Bolton Wanderers. Newton Heath LYR Football Club a devenit companie independentă, sub denumirea de Newton Heath F.C. Clubul a intrat în liga de fotbal în 1892, însă a fost retrogradat în divizia a doua. La scurt timp, Newton Heath F.C. s-a aflat aproape de faliment, însă John Davies, managing director la Manchester Breweries, a făcut investiții mari în club. Acea perioadă a venit cu schimbarea denumirii clubui în cea de astăzi, Manchester Utd și culorilor, renunțându-se la verde-auriu, fiind înlocuite cu alb și roșu.

Echipa este cunoscută sub numele de ”Diavolii roșii” datorită emblemei care arată un diavol pe vela unei nave. Echipamentul pe care Diavolii Roșii îl au în meciurile disputate acasă este format dintr-un tricou roșu, șort alb și șosete negre. Dorința de promovare a făcut clubul în sezonul 1905-06 să termine pe locul al doilea, promovând din nou în prima divizie. În anul 1908, Man Utd a câștigat primul titlul de campioană. Următorul sezon a adus echipei primul trofeu de Cupă FA, punând bazele actualului record de Cupă FA. Cel de-al doilea titlu din istoria clubului a fost câștigat în sezonul 1910-1911, doi ani mai târziu. În următorii zece ani clubul a intrat în declin, fiind retrogradat de trei ori. După această perioadă, echipa câștigă din nou Cupa FA în 1948, urmând ca în 1956 Manchester să câștige un alt titlu de campioană, marcând 103 goluri în total. De asemenea, a devenit prima echipă din Anglia care a participat în Cupa Campionilor.

Acest campionat a adus echipei în drumul lor spre semifinale un nou record, 10-0 în fața belgienilor de la Anderlecht. Următoarea perioadă a adus cu ea o tragedia, atunci când avionul care transporta echipa acasă după un meci de cupă europeană, s-a prăbușit. În acest accident opt fotbaliști și-au pierdut viața: Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Duncan Edwards, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor și Billy Whelan, precum și alți 15 pasageri. În ciuda accidentului, Manchester își continuă victoriile câștigând Cupa Campionilor în 1968, devenind prima echipă din Anglia care câștigă competiția. În 1976, Manchester ajunge în finala Cupei FA, pe care o pierde într-un meci disputat cu Southampton, urmând ca sezonul următor să câștige Cupa FA în fața echipei Liverpool. United câștigă din nou, la o diferență de doi ani, Cupa FA. După o serie de victorii, echipa are parte de o cădere, terminând pe locul 4 în 1986. Patru ani mai târziu, în 1990, echipa câștigă din nou Cupa FA, în fața echipei Crystal Palace. O altă reușită apare sezonul următor când United câștigă Cupa Cupelor UEFA în 1991. Câteva sezone mai târziu, în 1993, Man Utd câștigă pentru prima dată ”dubla” (Premier League și Cupa FA), urmând să repete această victorie și în sezonul 1995-1996. Manchester realizează o nouă performanță fiind prima echipă engleză care reușește să câștige ”Tripla” (Premier League, Cupa FA și Liga Campionilor) în sezonul 1998-99. Sezonul 2003-2004 aduce o nouă victorie, Cupa FA, trofeu câștigat a 11-a oară. Sezoanele 2006-07 și 2007-08 au adus din nou victoria în Premier League și realizarea unei noi ”Duble”. În decembrie 2008-09, clubul a câștigat al treilea titlu Premier League. Sezonul 2010-2011 a adus echipei al 19 titlu din palmares, urmat de al 20-lea în sezonul următor. Încă un trofeu, Cupa FA, este câștigat de Manchester United pentru a 12 oară în sezonul 2015-2016. Printre jucătorii care au scris istorie de-a lungul timpului în cadrul echipei Manchester United se află: Stan Pearson, Jack Rowley, Charlie Mitten, Duncan Edwards, Harry Gregg, Nobby Stiles, Pat Crerand, Bobby Charlton, Denis Law, Dennis Viollet, Bryan Robson, Mark Hughes, Gordon Strachan, Geoge Best, Brian McClair, Ryan Giggs, David Beckham, Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo.

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_United_F.C.

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top