__________

Meciuri de Legendă: Bayern Munchen - Chelsea, (UCL 2012), 9 ani de așteptare

„Iubesc fotbalul, de ce nu mi-aș cumpăra propria echipă?”, aceasta a fost întrebarea pusă, în 2003, de către Roman Abramovici, miliardarul rus, înainte de a deveni finanțatorul lui Chelsea. Visul său era unul singur: să câștige Liga Campionilor.

An de an acesta a tot investit bani, a adus tot ce era mai bun la echipă, a oferit cele mai bune condiții, succesele pe plan intern veneau an de an, Chelsea domina campionatul englez, însă nu reușea să se impună acolo unde își dorea cel mai mult finanțatorul rus, în Liga Campionilor. După 5 ani de așteptare, visul lui Abramovici era aproape de a se realiza și nu oriunde, ci chiar la Moscova. Chelsea ajungea în finală, unde urma să se întâlneasca cu rivala ei din campionat, Manchester United. Rămasă în prelungiri cu un om in minus, după eliminarea lui Drogba, Chelsea reușea să ajungă la penaly-uri, unde avea să se vadă învinsă de Diavolii Roșii, după celebrul penalty ratat de unul din principalii locotenenți de bază ai lui Abramovici, John Terry, căpitanul echipei, acesta alunecând în momentul execuției.

 

 

Visul lui Abramovici a fost năruit, însă acesta nu a renunțat. A continuat să investească, având un singur țel, iar acesta a fost recompensat cu o nouă șansă de a pune mâna pe râvnitul trofeu.

În 2012, Chelsea avea să ajungă din nou în finala Ligii Campionilor, fiind condusă din teren de Frank Lampard și Didier Drogba. Aceștia au reușit să termine primii într-o grupă cu Bayern Leverkusen, Genk și Valencia. În următoarele faze eliminatorii, Chelsea a reușit să treacă cu emoții de Napoli (după prelungiri), Benfica și Barcelona (una dintre surprizele acelei ediții de Champions League). Urma un meci dificil pentru ei însă, în finală, deoarece adversar era Bayern Munich, care avea avantajul de a juca pe propriul stadion ultimul act și venea pregătită să răzbune pierderea titlului în respectivul an, împotriva celor de la Borussia Dortmund.

 

 

Nu a fost o seară specială doar pentru Chelsea, ci și pentru Roberto Di Matteo. Italianul începuse sezonul ca antrenor secund al lui Andres Villas-Boas, dar după demiterea acestuia, Di Matteo a primit șansa de a rămâne pe bancă, ca principal, până la finalul sezonului. După succesul realizat în cupa Angliei, împotriva lui Liverpool, italianul avea șansa să reușească performanța carierei, în Finala Ligii Campionilor.

Acesta a continuat să aplice tactica italienească, folosită și în semifinala cu Barcelona, aplicând rețeta defensivă. Meciul nu a fost unul spectaculos, s-a jucat pragmatic, nu a oferit mare lucru. Chelsea avea să treacă printr-un șoc uriaș pe finalul partidei, deoarece în minutul 83, Thomas Muller reușea să deschida scorul pentru bavarezi, după o partidă pe care au dominat-o în totalitate, având numeroase ocazii, aceștia devenind favoriți la câștigarea trofeului. Când toate speranțele englezilor păreau să se năruiască definitiv, era minutul 88, iar Chelsea reușea să obțină primul ei corner din partidă. După acel corner, Didier Drogba reușea să bage mingea în poartă cu capul și să egaleze, ducând meciul în prelungiri și oferind o nouă șansă echipei lui de a triumfa.

 

 

În prelungiri, Chelsea a avut din nou noroc, după ce Arjen Robben, cel care a ratat un penalty decisiv și în finala campionatului, contra celor de la Dortmund, a irosit o șansă imensă de a aduce trofeul pe Allianz Arena, ratând un penalty.

Ajunși la penalty-uri, Chelsea a continuat să se auto-distrugă, Juan Mata ratând primul penalty, iar din acel moment părea că echipa care a jucat fotbal și a trecut pe lângă victorie de două ori va câștiga într-un final. Dar Chelsea a avut un înger păzitor în acest meci, pe numele său Petr Cech. După ce a apărat penalty-ul din prelungiri executat de Arjen Robben, acesta a fost din nou magistral la penalty-urile decisive, reușind să le blocheze execuțiile lui Ivica Olic și Bastian Schweinsteiger (cel care a adus victoria lui Bayern la penalty-uri în semifinala contra lui Real Madrid). Lovitura decisivă a lui Chelsea nu putea fi executată de nimeni altul decât Didier Drogba, omul care a readus-o pe Chelsea în meci. Nu a dezamăgit nici de această dată, transformând penalty-ul decisiv și aducând prima Ligă a Campionilor pentru Chelsea și împlinind visul unui miliardar rus, care aștepta de 9 ani acest succes.

 

 

"Este succesul stilului nostru de joc", a fost declarația oferită de Roberto Di Matteo după ce a realizat cel mai mare succes din istoria echipei engleze.

După 9 ani în care a făcut tot ce a fost posibil, a investit aproape 2 miliarde de euro, a schimbat 8 antrenori și a transferat 66 de jucători, visul lui Abramovici și al lui Chelsea s-a împlinit, chiar la al 100-lea meci în Liga Campionilor de când echipa a fost preluată de acesta. Drogba i-a adus personal trofeul în lojă, pentru a sărbători împreună cu jucătorii și staff-ul performanța realizată. Chelsea era noua Regină a Europei.

 

 

Miliardarul rus a oferit în acea seară o lecție importantă pentru orice om. Dacă ai un vis, trebuie să faci tot ceea ce poți pentru a îl vedea realizat, iar indiferent de cât de mult ar dura, indiferent de câte sacrificii trebuie să faci și de cât trebuie investit în respectivul vis, nu renunța niciodată. Trebuie să continui să lupți și să te ridici de fiecare dată când ești doborât. Orice vis este realizabil, atâta timp cât ești dispus să lupți pentru el.

 

 

Sports Business Academy îți readuce aminte de cele mai frumoase meciuri pe care le-ai trăit în fața televizorului, pentru următoarele 2 luni. În fiecare miercuri, vom fi gazda unui meci de legendă.

 

Surse:

http://https://www.digisport.ro/fotbal/champions-league/finala-ligii-campionilor-chelsea-castiga-la-penalty-uri-pe-terenul-lui-bayern-4-3-si-1-1-d-p-929

https://www.bbc.com/sport/football/18044385

https://www.prosport.ro/fotbal-extern/liga-campionilor/liga-costa-cat-a-investit-roman-abramovich-pentru-a-castiga-liga-campionilor-9653478

https://fcbayern.com/en

https://www.chelseafc.com/en

https://en.wikipedia.org/wiki/2012_UEFA_Champions_League_Final

Poze: 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=lBP7QQYN1IU

https://i.pinimg.com/originals/c2/d5/70/c2d570325a0787cadb0bc1911787bb29.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/2012_UEFA_Champions_League_Final

https://ro.pinterest.com/pin/477663104198992363/

https://bleacherreport.com/articles/1189156-bayern-munich-vs-chelsea-live-didier-drogba-nets-epic-equalizer

https://ro.pinterest.com/pin/297730225344029468/

http://https://www.nytimes.com/2012/05/20/sports/soccer/champions-league-chelsea-beats-bayern-on-penalty-kicks.html

https://www.sportskeeda.com/football/chelsea-s-champions-league-winning-squad-where-are-they-now

https://www.timesofisrael.com/jewish-owned-chelsea-is-mideast-top-team/

     

          

       

 

 

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top