__________

Meciuri de Legendă: Brazilia - Germania (Cupa Mondială 2014, Brazilia), DEUTSCHLAND UBER ALLES

 

"Fotbalul e un joc în care 22 de oameni aleargă o minge timp de 90 de minute, iar la final, germanii câștigă" – aceasta este declarația cu care Gary Lineker a intrat în istorie, după semifinala Cupei Mondiale 1990, atunci când el a fost cel care a reușit să aducă egalarea pentru Anglia în meciul cu Germania de Vest, care avea totuși să se impună la loviturile de departajare.

Germania a fost mereu considerată o forță, nu numai în fotbal, mereu dând dovadă de o mentalitate și o strategie diferită de celelalte națiuni. Germania este o dovadă reală a puterii încrederii de sine, a lucrurilor bine făcute, fiind celebri pentru imnul lor de stat: “Deutschland uber alles” (“Germania deasupra tuturor”). Germanii și-au respectat imaginea și au demonstrat din nou tuturor criticilor, la Belo Horizonte, în 2014.

Ne aflam pe parcursul Cupei Mondiale de fotbal, organizată în Brazilia. Urma o semifinală pe care orice iubitor al fotbalului o aștepta cu sufletul la gură, Brazilia – Germania. După un parcurs asemănator, dominator în grupe, fiecare cu un singur pas greșit, dar destul de dificil în fazele eliminatorii, unde au avut nevoie de penalty-uri (cazul Braziliei) sau de prelungiri (cazul Germaniei), cele două aveau să se lupte pentru un loc în marea finală.

 

 

Urma o luptă între două forțe mondiale. Brazilia – naționala care i-a dat lumii fotbalului pe Pele, Ronaldinho, Ronaldo, Romario, Neymar, etc., cea care deține în continuare recordul de Cupe Mondiale, dar și țară gazdă la ediția respectivă din 2014 – și Germania – considerată mereu o putere, care după câțiva ani mai dificili, fără performanțe notabile a reușit să se ridice, iar rodul muncii să fie vizibil. Brazilia era favorita spectatorilor, aceștia fiind acasă la ei, chiar dacă aveau doua absențe notabile din echipa de start – Neymar, vedeta echipei, și Thiago Silva, stâlpul din apărare. Germania avea ca obiectiv să ajungă în a opta ei finală a competiției, ultima prezență fiind in 2002, atunci când, întamplarea a făcut ca Brazilia să fie cea care să o învingă pe Germania. Razbunarea avea să vină cu vârf și îndesat în această semifinală.

 

 

Nimeni nu a reușit să anticipeze ce avea să se întâmple după fluierul de start. Naționala Manschaftului a prins 20 de minute fantastice, timp în care a reușit să înscrie de numai puțin de cinci ori, scorul la pauză fiind 5-0, o dramă pentru brazilieni, care au prins cea mai neagră repriză din istorie, reușind să stabilească un record negativ în ceea ce privea cel mai scurt timp în care a încasat cele 5 goluri. În prima repriză, a mai fost stabilită o bornă istorică. Miroslav Klose, atacantul nemților, a reușit prin golul înscris să intre în cartea recordurilor, devenind golgheterul all-time al Cupei Mondiale, cu 16 reușite. Acesta a reușit să mai înfigă un cuțit în rana adversarilor, deoarece acesta se afla la egalitate cu legenda braziliană, Ronaldo.

 

 

După pauză, Brazilia a decis să șteargă imaginea negativă produsă în prima repriză, aruncându-se în atac, cu toate forțele, însă aveau în fața lor cel mai bun portar din lume, Manuel Neuer. Deși au început să controleze meciul, tot Germania a fost cea care a dat lovitura. Aceștia au reușit să mai înscrie două goluri, ca umilința să fie completă. Brazilia a reușit să înscrie golul de onoare, în minutul 90, prin Oscar, însă asta nu avea să spele cea mai mare umilință din istoria ei, 7-1 contra Germaniei, care a fost mai superioară ca niciodată.

 

 

Germania și-a dus munca la bun sfârșit, reușind să câștige competiția, după ce în finală au reușit să învingă cealalta putere sud-americană, Argentina, după un gol marcat în prelungiri de Mario Gotze, distrugând visul lui Lionel Messi, de a reuși să îi aducă Argentinei trofeul pe care îl așteaptă de la Diego Maradona încoace.

 

 

A fost un meci pe care Brazilia și Luiz Felipe Scolari, selecționerul Braziliei, doreau să îl uite pentru totdeauna. Acesta a fost surclasat la nivel tactic de adversarul său, Joachim Low, care a pregătit perfect partida, reușind să profite de absențele importante din mecanismul Braziliei. Acesta a reușit să anuleze complet mijlocul Braziliei prin presiunea pusă pe aceștia, aceștia nereușind să mențină deloc posesia și să ducă mingea în atac. Un alt factor important a fost absența lui Thiago Silva din apărare, care s-a dovedit mai importantă decât a lui Neymar. Dante, înlocuitorul său, nu a fost pregătit pentru un astfel de meci, a fost mereu prins pe picior greșit și a lăsat spații, exploatate la maxim de Germania. Nu în ultimul rând, Brazilia a arătat că nu era pregătită mental să lupte pentru trofeu, fiind marcați de presiunea pusă pe ei, aceștia nereușind să mai ajungă în finală de la ultimul succes, din 2002, dar și datorită absenței a celui în care toată suflarea braziliană își punea speranța că îi va conduce din nou spre glorie, Neymar.

 

 

“Eu sunt responsabil. Eu pregătesc și aleg echipa. Deși dacă îi întrebi pe jucători, aceștia vor spune că ei sunt responsabili, deoarece suntem o echipă și împărțim atât victoriile, cât și înfrângerile. Dar, pentru mine, când ma uit la viața mea, ca jucător, ca antrenor, ca profesor…. da, este cea mai urâtă zi din viața mea. Voi fi amintit ca acel care a pierdut cu 7-1 contra Germaniei într-o semifinală de Cupă Mondială ” – a fost declarația oferită de Luiz Felipe Scolari, selecționerul Germaniei, după meci.

 

Germania a dovedit în acel an progresul uimitor pe care l-a avut, un progres datorat nu șeicilor care au pompat bani în fotbal sau prin eforturi uriașe. A fost rodul unei munci începute din 1998, al unui plan bine structurat, prin răbdare și multă determinare. Din nou, după sezoane de așteptare, Germania a fost, din nou, “UBER ALLES”.

 

 

Sports Business Academy îți readuce aminte de cele mai frumoase meciuri pe care le-ai trăit în fața televizorului, pentru următoarele 2 luni. În fiecare miercuri, vom fi gazda unui meci de legendă.

 

Surse: 

https://www.fanatik.ro/marca-despre-brazilia-germania-1-7-umilinta-mondiala-14504606

https://sport.hotnews.ro/stiri-fotbal-17633956-fotbal-semifinale-brazilia-germania-23-00-meci-cinci-stele-belo-horizonte.htm

https://www.digisport.ro/fotbal/cm-2018/lineker-si-a-modificat-din-nou-celebra-zicala-despre-germania-cum-suna-acum-dupa-umilinta-de-la-mondial-473239

https://www.economica.net/cm-2014-germania-a-zdrobit-brazilia-scor-7-1-nemtii-sunt-in-finala_83753.html

https://www.mediafax.ro/sport/germania-a-invins-brazilia-scor-7-1-si-s-a-calificat-in-finala-cupei-mondiale-12910354

https://ro.wikipedia.org/wiki/Brazilia_v_Germania_(Campionatul_Mondial_de_Fotbal_2014)

https://ro.wikipedia.org/wiki/Campionatul_Mondial_de_Fotbal_2014

https://www.fifa.com/associations/association/bra/

https://www.cbf.com.br/

https://www.dfb.de/index/

https://www.fifa.com/associations/association/ger/

Poze: 

https://www.cricketcountry.com/fifa-world-cup-2014/fifa-world-cup-2014-germany-france-face-selection-dilemmas-ahead-of-their-quarter-final-clash-153355

https://www.digisport.ro/fotbal/video-a-murit-simbolul-cupei-mondiale-din-2014-cel-mai-cunoscut-fan-al-braziliei-s-a-stins-la-60-de-ani-188406

https://www.tagesspiegel.de/mediacenter/fotostrecken/sport/wm-2014-brasilien-1-deutschland-7-eine-demontage-in-bildern/10172102.html

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2014/7/miroslav-klose-sets-all-time-world-cup-goals-record-as-germany-stun-brazil-58609/

http://www.zonalmarking.net/2014/07/09/germany-7-1-brazil-germany-record-a-historic-thrashing/

https://www.fanatik.ro/marca-despre-brazilia-germania-1-7-umilinta-mondiala-14504606

https://www.telekomsport.ro/jucatorul-care-i-a-adus-germaniei-titlul-mondial-in-2014-a-fost-sarit-din-schema-low-a-anuntat-lotul-largit-pentru-turneul-final-din-rusia-18112915

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top