__________

Meciuri de Legendă: Brazilia - Italia (Cupa Mondială 1970)

Brazilia a fost considerată mereu poezia fotbalului. Cea mai spectaculoasă națională din lume, care a dat unii dintre cei mai talentați și fantastici fotbaliști, aceasta a practicat mereu fotbalul ofensiv, fotbalul jucat cu zâmbetul pe buze și mingea la picior. Inclusiv în prezent, naționala Brazilei deține recordul în ceea ce privește numărul de Cupe Mondiale câștigate, cu 5 trofee câștigate.

Cel de al treilea trofeu, cucerit în Mexic, în anul 1970, este considerat apogeul unei generații – generația lui Pele. Acea generație a fost și încă este considerată de mulți iubitori ai fotbalului drept cea mai bună națională din istorie. Având în echipă jucători precum Pele, Rivellino, Carlos Alberto Torres, Gerson, Jairzinho și Tostao, Brazilia a defilat până în finala turneului, reușind să își distrugă fiecare adversar, având victorii pe linie, demonstrând o forță ofensivă remarcabilă, reușind să înscrie, cu excepția unui singur meci, cel cu Anglia din grupă (câștigat cu doar 1-0), minim 3 goluri pe meci.

În finală, pe un stadion “Azteca” arhiplin, adversară avea să îi fie Italia, cea care a trebuit să lupte din greu pentru a ieși din grupă și care venea după o semifinală extenuantă împotriva Germaniei, câștigată în prelungiri. Era o ediție specială a Cupei Mondiale, prima ediție transmisă cu imagini colorate și prima finală la care brazilienii au putut urmări meciurile la televizor. Iar pe parcursul acestui turneu, tot globul a putut să vadă cea mai puternică națională din istorie, lucru care a fost demonstrat cu desăvârșire în marea finală.

 

 

 

Meciul începe și după doar 18 minute, Pele reușea să deschidă scorul după o lovitură superbă de cap.

 

 

Considerată de mulți victimă sigură, Italia nu avea de gând să renunțe fără o luptă și reușea egalarea înainte de pauză. Un gol clasic italienesc, cu recupare a balonului la jumătatea terenului și contraatac fulgerător. Acest gol a fost opera lui Roberto Boninsegna, care a interceptat o pasă cu călcâiul a brazilienilor și a plecat fulgerător spre poartă, reușind să dribele trei adversari, printre care și portarul, și să înscrie în poarta goală.

 

 

După o primă repriză în care a reușit să reziste în fața brazilienilor, Italia a resimțit oboseala, repriza doua fiind o simplă reprezentație de forță a Braziliei. Aceștia au început să atace furibund, reușind să își creeze ocazie după ocazie, marcarea unui gol fiind doar o chestiune de timp. Până în minutul 66 au reușit italienii să reziste. În acel minut, Gerson reușea să își aducă echipa în avantaj după un șut superb de la 20 de metri, la colțul lung, fără nici o șansă pentru portar. După doar 5 minute, Brazilia avea să înscrie din nou, pentru a distruge definitiv orice speranță pentru adversari. Jairzinho a fost cel care a reușit să înscrie, după o diagonală superbă a lui Gerson până în careu, de unde Pele a pasat cu capul în 6 metri, până la Jairzinho, care a avut de îndeplinit o simplă formalitate.

 

 

Adevăratul moment de glorie al acelei finale a fost reprezentat de ultimul gol al acelei partide, marcat în minutul 86, de aceeași Brazilia. Acel gol a fost și este considerat o adevarată operă de artă, un gol pentru istorie. Acest gol a reprezentat exact ce a însemnat Brazilia în acea perioadă, o capodoperă de artă dusă la perfecțiune. A fost o fază în care aproape toți jucătorii brazilieni au atins mingea, a fost o fază în care am văzut tot ce se poate vedea într-o fază. Minge recuperată prin alunecare de Everaldo, care ajunge la Tolistao, care o pasează înapoi la Clodoaldo, care își driblează patru adversari, îi pasează lui Everaldo, care trimite o pasă lungă, spre Jairzinho. Acesta îl vede pe Pele, la marginea careului, care pasează fără să se uite direct la Carlos Alberto Torres, care înscrie cu un șut pe jos, din prima. O fază care a făcut tot stadionul să aclame și să se bucure de spectacolul oferit de brazileni.

 

 

Mexic 1970 nu a fost doar o simplă victorie a Braziliei. A fost o lecție predată întregului fotbal, o demonstrație a fotbalului total cum nu s-a mai văzut și probabil nu se va mai vedea niciodată. O generație cu zâmbetul pe buze, care a iubit mingea mai mult ca orice pe lume. Această Brazilie a fost un exemplu pentru toate generațiile care i-au urmat, iar jucătorii au fost un model pentru fiecare copil de pe planetă, o lecție despre bucuria pe care o produce fotbalul jucat din pasiune și iubire, fotbalul jucat de plăcere.

 

 

Sports Business Academy îți readuce aminte de cele mai frumoase meciuri pe care le-ai trăit în fața televizorului, pentru următoarele 2 luni. În fiecare miercuri, vom fi gazda unui meci de legendă.

 

Surse:

https://www.fanatik.ro/istoria-campionatului-mondial-brazilia-al-treilea-titlu-in-1970-17991197

https://www.eurosport.ro/fotbal/selecao-1970-o-echipa-fara-egal.-50-de-ani-de-la-finala-mondialului-din-mexic_sto7782403/story.shtml

https://ro.wikipedia.org/wiki/Finala_Campionatului_Mondial_de_Fotbal_1970

https://www.cbf.com.br/

https://www.figc.it/it/home/

Poze:

https://www.globaltimes.cn/content/1192724.shtml

https://www.antena3.ro/sport/cupa-mondiala/istoria-cupelor-mondiale-mexic-1970-96080.html

https://www.pinterest.es/pin/620933867348149328/

https://www.theguardian.com/football/blog/2016/oct/25/world-cup-final-1970-brazil-v-italy-as-it-happened

https://www.pinterest.co.uk/pin/838232549369725787/

https://www.fourfourtwo.com/features/great-goals-retold-carlos-alberto-vs-italy-1970

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-8444069/Im-not-dead-Pele-inspired-Brazil-redemption-1970-World-Cup-Mexico.html

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top