__________

Meciuri de Legendă: Italia - Franța (Cupa Mondială 2006), Ieșirea din scenă a unui geniu

Zidane a fost singurul jucător pentru care am plătit sute de euro pe un bilet pentru a-l vedea pe viu.” – Gică Craioveanu, cel mai mare admirator al acestuia din perioada în care a evoluat în Spania -, „Este un spectacol în mişcare şi joacă de parcă ar avea mănuşi de mătase în picioare” – Don Alfredo di Stefano – despre cel care avea să fie considerat moștenitorul său pe Bernabeu -, „A trecut de unul, doi, trei, patru, cinci, şase adversari cu mingea la picior. Era sublim, picioarele lui vorbeau cu mingea!”- Jean Varraud - cel care l-a descoperit și l-a propus celor de la Cannes.

 

Acestea au fost doar câteva dintre opiniile oamenilor care l-au văzut jucând pe Zinedine Zidane. Acesta a fost considerat cel mai bun jucător European al ultimilor 50 de ani (desemnat de UEFA în 2004), este omul care a condus Franța spre primul titlu Mondial. A fost jucătorul care avea toate calitățile necesare unui fotbalist, surprinzând mereu prin eleganța cu care se mișca și prin creativitate. Totuși, cea mai mare calitate a fotbalistului Zidane era acea de a fi decisiv și a ieși la rampă atunci când majoritatea fotbaliștilor clachează, în marile meciuri.

 

 

Era anul 2006, iar Zinedine Zidane a întristat întreaga lume a fotbalului cu anunțul retragerii sale după ediția Campionatului Mondial. Din păcate, meciul de retragere al lui Zidane nu a fost modul ideal de a părăsi fotbalul pentru ceea ce a însemnat el cu adevarat.

La ultimul lui meci jucat pe Bernabeu, momentul a fost extrem de emoționant. 80 de mii de fanii erau prezenți pentru a îi aduce un ultimul omagiu omului care le adusese ultima Ligă a Campionilor (prin golul fantastic reușit în finala cu Bayer Leverkusen), afișând un mesaj uriaș, care a descries perfect ce a însemnat Zidane pentru fotbal: “Mulțumim pentru magie”. S-a vorbit după meci despre faptul că, Florentino Perez, a încercat să îl convingă pe Zizou să nu se retragă, oferindu-I cel mai mare contract din echipă, dar acesta a refuzat.

 

 

Ultima reprezentanță avea să fie Cupa Mondială din 2006, desfășurată în Germania, iar obiectivul era să se retragă în glorie, cu un Campionat Mondial câștigat, chiar dacă Franța nu era considerată una dintre favorite. După ce au trecut prin mari emoții prin grupe, Franța remizând în primele două meciuri, fiind obligată să câștige ultimul meci din grupă, în absența lui Zidane, suspendat, lucru care s-a întamplat. În fazele eliminatorii, geniul a ieșit pe scenă. Gol si pasă decisivă contra Spaniei în Optimile de Finală, pasă decisivă în Sferturile de Finală cu Brazilia (meci rămas în memoria tuturor suporterilor datorită prestației fantastice a lui Zizou) și golul victoriei în Semifinala cu Portugalia. Franța ajungea în finală, unde urma să întâlnească naționala Italiei, care eliminase favorita și gazda competiției, Germania.

Era un meci urmărit de tot globul, era finala Cupei Mondiale și ultima aparație pe terenul de fotbal al lui Zinedine Zidane, desemnat chiar înaintea meciului cel mai bun jucător al turneului.

 

 

Meciul avea să înceapă perfect pentru Franța, aceștia reușind să deschidă scorul în primele zece minute, prin nimeni altul decât Zidane. Acesta a demonstrat din nou tărie de caracter, executându-l cu o scăriță care a lovit bara transversală pe marele Gianluigi Buffon. Datorită acestui gol, Zidane devenise doar al patrulea jucător din istorie care înscrie în două finale de Cupă Mondială.

 

 

Avantajul nu avea să țină mult, deoarece în minutul 19, Marco Materazzi, cel care avea să fie decisiv și să iasă în evidență după această finală, reușea să egaleze și să ducă meciul în prelungiri. Acolo, a avut loc un moment neașteptat, care a produs un șoc în lumea fotbalului. În minutul 110 al partidei, când meciul părea să se îndrepte spre penalty-uri, Zinedine Zidane s-a întors spre Materazzi și l-a lovit pe acesta, dintr-o dată, cu capul în piept. Centralul partidei a decis să îi acorde cartonașul roșu lui Zidane, acesta lăsându-și echipe în inferioritate numerică și ieșind de pe scena fotbalistică printr-un mod urât, care a fost ani la rând criticat de foarte mulți oameni. Zidane, cunoscut ca un tip care nu reușește să se controleze și să reziste la provocări, a fost hărțuit tot meciul de Materazzi, care a încercat să-l enerveze, reușind într-un final să-și atingă scopul, după ce i-a adresat insulte lui Zidane în legătură cu sora acestuia.

 

„Dacă te uiţi la cele 14 cartonaşe roşii pe care le-am primit în carieră, 12 dintre ele au fost rezultatul unei provocări. Nu este o justificare, nu este nicio scuză, dar pasiunea, temperamentul şi sângele meu m-au făcut să reacţionez astfel”, a spus Zidane după ce s-a retras din fotbal.

               

Franța a reușit să reziste ultimelor minute, însă s-a văzut înfrântă la loviturile de departajare, după ratarea lui Trezeguet și penalty-ul decisiv marcat de Fabio Grosso pentru italieni.

 

 

Zidane și-a asumat vina, a mers mai departe pe drumul său, reușind să doboare zicala care spune că un jucător mare nu poate fi un antrenor mare. Acesta a ajuns să antreneze Real Madrid, echipa unde făcuse performanță, reușind performanța de a ajunge în trei finale consecutive de Liga Campionilor, câștigându-le pe toate.

Toată lumea se întreabă și în prezent ce s-ar fi întâmplat dacă acel eveniment nu ar fi avut loc, multă lume fiind de părere că Franța ar fi câștigat finala. Din păcate, timpul nu poate fi dat înapoi și nu vom putea afla niciodată ce ar fi fost. Știm doar ce a fost cu adevărat, Italia Campioană Mondială în anul 2006.

 

 

Sports Business Academy îți readuce aminte de cele mai frumoase meciuri pe care le-ai trăit în fața televizorului, pentru următoarele 2 luni. În fiecare miercuri, vom fi gazda unui meci de legendă.

 

Surse:

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/world_cup_2006/4991652.stm

https://www.digisport.ro/fotbal/cm-2018/remember-cm-2006-germania-triumful-italiei-si-sfarsitul-trist-al-carierei-lui-zidane-463444

https://www.digisport.ro/fotbal/la-liga/cand-banii-nu-reprezinta-tot-perez-i-a-oferit-lui-zidane-cel-mai-mare-salariu-pentru-a-nu-se-retrage-dar-a-refuzat-828510

https://www.fanatik.ro/italia-campioana-mondiala-in-2006-dupa-scandalul-calciopoli-iesirea-din-scena-a-lui-zidane-video-18374063

http://www.bogdansocol.ro/2020/06/23/zz-omul-care-facut-imposibilul-posibil/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Finala_Campionatului_Mondial_de_Fotbal_2006

https://www.figc.it/en/home/

https://www.fff.fr/

Poze:

https://premiersportsmemorabilia.com/blog/italy-2006-world-cup-champions-squad-signed-shirt%E2%80%93where-are-they-now

https://www.youtube.com/watch?v=svU4su1WHCU

http://sharemytactics.com/67304/Italy-4231-France-4231-2006-FIFA-World-Cup-Final

https://www.sportbible.com/football/legends-classic-12-years-ago-today-zinedine-zidane-headbutted-marco-materazzi-20180709

https://www.espn.com/soccer/blog/espn-fc-united/68/post/3136513/penalty-shootouts-in-champions-league-and-other-cups-and-tournaments-decided-by-science

https://www.football-espana.net/2016/05/28/materazzi-im-on-zidanes-side

https://www.fifa.com/worldcup/news/italy-of-06-in-numbers-2804406

http://www.bogdansocol.ro/2020/06/23/zz-omul-care-facut-imposibilul-posibil/

 

 

 

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top