__________

Real Madrid - Istoricul cluburilor de fotbal

Real Madrid a fost desemnat de FIFA drept ”cel mai de succes club al secolului XX” fiind câștigător al 33 de titluri La Liga și 19 cupe ale Spaniei, cu venituri anuale de peste 513 milioane euro. Fondat în 1902 de Juan Padros, Real Madrid a cunoscut rivalitatea cu două mari echipe: FC Barcelona și Atletico Madrid. Meciurile disputate între acestea sunt cunoscute sub numele de El Clasico, respectiv El Derbi Madrileño. Echipa joacă acasă într-un echipament complet alb, de acolo și porecla Los Blancos (Albii). La început echipamentul era tot alb, cu mici diferențe: o dungă oblică pe tricou, iar șosetele negre înlocuite de cele albastre. Atunci când joacă în deplasare echipamentul este violet sau albastru. Logo-ul pe care echipa îl are este format dintr-un cerc în interiorul căruia sunt inițialele MCF, iar deasupra cercului este o coroană.

Clubul a purtat la început denumirea de Madrid FC (Fotbal Club) câștigând sub acest nume Cupa Spaniei, la trei ani de la fondare. Madrid FC a devenit Real Madrid, atunci când a primit titlul de Real (regal) acordat de regele Spaniei, titlu pe care îl pierd odată cu venirea celei de-a Doua Republici Spaniole. Real Madrid a fost prima echipă care a câștigat campionatul La Liga de două ori în 1931-1933. Fotbalul a continuat și pe durata celui de-al Doilea Război Mondial câștigând Cupa del Rey într-un meci disputat cu FC Barcelona. În 1945 Santiago Bernabeu a devenit președintele clubului, având un impact major. Stadionul Santiago Bernabeu pe care clubul își dispută meciurile, a fost reconstruit în timpul președenției sale. Bernabeu a fost fondatorul Ligii Campionilor UEFA, împreună cu câțiva antrenori de fotbal. Echipa se remarcă în perioadă următoare, impunându-se în fotbalul spaniol și european prin Cupa Campionilor. Câștigurile au adus clubului cupa originală și insigna de onoare UEFA. În perioada următoare clubul a câștigat cinci campionate și trei cupe spaniole. Printe jucătorii care au condus clubul spre aceste reușite se numără fotbalistul Alfredo di Stefano. Președintele clubului moare în timpul Campionatului Mondial, iar FIFA a decretat în onoarea sa trei zile de doliu în timpul turneului. Clubul a organizat în memoria fostului președinte prima ediției a Trofeului Santigo Bernabeu.

Până la începutul anilor 1980, Real Madrid nu mai avea supremația asupra titlului La Liga, însă o nouă serie de staruri spaniole au adus un plus echipei câștigând două cupe UEFA, cinci campionate spaniole la rând și trei Supercupe spaniole. Echipa clubului era formată la aceea vreme din jucători precum: Raúl González, Fernando Hierro, Iván Zamorano și Fernando Redondo, Manuel Sanchís Hontiyuelo, Rafael Martín Vázquez, Míchel și Miguel Pardeza. În 1998, sub conducerea lui Jupp Heynckes, Real Madrid câștigă pentru a șaptea oară Cupa Campionilor, punând capăt așteptării de 32 de ani. Anul 2000 vine cu alegerea unui nou președinte, Florentino Perez, care construiește echipa ”Galactico” din care au făcut parte jucători precum Zinedine Zidane, Ronaldo, Luis Figo, Roberto Carlos, Raul și David Beckham. Tot în acea periodă diferite transferuri către alte echipe sunt realizate: Claude Makélélé și Fernando Morientes. Un nou val de jucători: Julio Baptista, Robinho și Sergio Ramos au întinerit echipa în 2006, deși nu au adus victorii prea mari, echipa fiind eliminată din Liga Campionilor pentru al patrulea an consecutiv. Acest eveniment l-a determinat pe președinte, Florentino Perez, să își dea demisia.

Președintele care a venit la conducere, Ramon Calderon, a venit cu ideea întineririi lotului, iar în scurt timp i-a vândut pe Beckham, Robinho, Ronaldo și Roberto Carlos, aducându-i în locul acestora pe Sneijder, Pepe, Fabio Cannavaro și Higuain. În 2007, albii au câștigat din nou titlul La Liga pentru prima dată în ultimii patru ani. În 2009, Calderon și-a dat demisia în urma unui scandal privind fraudarea alegerilor din 2006, fiind înlocuit cu Florentino Perez care a fost reales președinte. Perez și-a continuat politica cu ”Galacticos” cumpărându-i pe Kaka de la AC Milan și pe Cristiano Ronaldo de la Machester United. Sezonul 2011-2012 a adus echipei un nou câștig al campionatului, campionatul cu nr. 32, marcând un record în La Liga, cu 100 de puncte marcate într-un singur sezon. Cristiano Ronaldo devine în același sezon jucătorul care a marcat 100 de goluri cel mai rapid. De asemenea, Ronaldo a stabilit și un record la club, acumulând într-un an 60 de goluri individuale marcate. Sezonul 2012-2013 a adus echipei Supercupa Spaniei, un nou transfer al jucătorului Luka Modric și meciuri disputate până în semifinalele Champions League.

Sezonul 2014-2015 a fost unul cu victorii pentru echipă: Cupa del Rey câștigată într-un meci disputat cu FC Barcelona, primul titlul European din 2002 încoace câștigat într-un meci disputat cu Atletico Madrid și cea de-a zecea Ligă a Campionilor. În 2016, Real câștigă pentru a unsprezecea oară Liga Campionilor tot într-un meci disputat cu Atletico Madrid. Real Madrid aduce echipei în anul 2017 o nouă victorie, câștigând Liga Campionilor într-un meci disputat cu Juventus Torino, la care jucătorii Cristiano Ronaldo, Casemiro și Asenio se remarcă.  

Sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Real_Madrid_C.F https://ro.wikipedia.org/wiki/Real_Madrid_CF

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top