__________

Tenisul românesc. Sportivi de nota 10!

România este o ţară în care, deşi nu se investesc sume fabuloase de bani, rezultatele depăşesc aşteptările, iar exemplele în acest sens sunt numeroase: Nadia Comăneci la gimnastică, Gigă Hagi la fotbal, Camelia Potec la înot, Constantin Aur la raliuri, iar în lumea tenisului Ilie Năstase. Să ne focalizăm atenţia pe tenis şi să remarcăm faptul că România a fost prima ţară care a oferit numărul 1 mondial din istoria tenisului, iar de-a lungul timpului şi alţi tenistemi au pătruns în Top 100, însă doar Andrei Pavel a fost singurul care s-a apropiat de Top 10, cu o staţionare-fulger pe poziţia a 13-a în octombrie 2004. 10 jucători români l-au urmat pe Ilie Năstase în drumul lor spre glorie, după cum urmează:  

Andrei Pavel 13 octombrie 2004: Andrei Pavel a fost aproape de vârful ierarhiei mondiale, ocupând un onorabil loc 13. A câştigat 3 finale la simplu dintre cele 9 disputate şi 6 la dublu, din 11 finale disputate. Are un bilanţ pozitiv şi în Cupa Davis, se impune în 40 din cele 62 de meciuri. Patru ani mai târziu, acesta părăseşte Top 100. 26 septembrie 2005: Răzvan Sabău urcă până pe locul 74 în ierarhia mondială. A câştigat titlul la Wimbeldon la juniori în 1993, într-o finală disputată cu Jimy Szymanski. Părăseşte Top 100 în mai 2006.

 

17 august 2009: Victor Crivoi devine al optulea jucător român care pătrunde în Top 100, până pe poziţia 75. Ascensiunea lui Crivoi este una anevoiasă din cauza accidentărilor care l-au împidicat să se afirme. Cel mai mare succes din carieră este în meciul cu Heliovaara, meci din Cupa Davis, pe care Victor îl câştigă după cel mai lung meci din carieră, 4 ore şi 20 de minute, şi obţine pentru România menţinerea în Grupa I a Zonei Euro Africane. 6 iulie 2009: Victor Hănescu urcă pe locul 26 ATP, şi devine a treia rachetă a României în proba de simplu. Este cea mai longevivă staţionare în Top 100, până în iunie 2014. Marius Copil Marius Copil rămâne o speranţă a tenisului românesc, anul acesta având parte de cele mai bune rezultate ale carierei. Din urmă se remarcă noi tinere talente, cum ar fi Nicole Frunză, Bogdan Borza, Matei Georgescu sau Călin Manda, care se remarcă deja în circuitele ITF.

 

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top