__________

TIKI-TAKA LUI PEP ÎNVINGE ZIDUL LUI CHOLO

Începutul lunii aprilie înseamnă și întoarcerea UEFA Champions League. Prima seară a sferturilor de finală ne oferă un prim cap de afiș, Manchester City – Atletico Madrid. Pe lângă duelul din teren, lumea fotbalului aștepta cu sufletul la gură să vadă duelul băncilor tehnice, unde Pep Guardiola și Cholo Simeone reprezintă două stiluri de joc total diferite. Disputa dintre cei doi a început de la conferințele de presă, când antrenorii au fost întrebați despre stilul de joc al adversarului.

Sezonul acesta, Atletico Madrid a încercat să ofere un altfel de joc, diferit față de sezoanele trecute, un joc mai ofensiv, lucru care a adus îmbunătățiri în ceea ce privește cifrele ofensive, dar care a afectat grav jocul defensiv. Dintr-o echipă impenetrabilă, spaniolii au devenit o echipă care comite greșeli mari în apărare și nu mai apare în topul echipelor cu cele mai puține goluri primite.

De partea cealaltă, Manchester City, considerată favorita acestei duble, vine după un nou sezon reușit, în care echipa a avut puține sincope și luptă în continuare pentru cele mai importante trofee, atât pe plan intern, cât și pe plan extern.

Pentru această partidă, având în vedere formațiile de start, Simeone creează impresia că apelează la stilul de joc prin care s-au consacrat el și Atletico, un stil defensiv, folosind 5 jucători pe linia de fund. În ceea ce îi privește pe englezi, aceștia continuă să improvizeze în atac, în lipsa unui număr 9, apelând la un număr 9 fals.

 

 

Primele momente ale meciului ne-au oferit scenariul în care se va desfășura meciul. City a ocupat jumătatatea adversă cu toată echipa, în timp ce Atletico s-a așezat pe două linii, pregătită să sufere pentru a opri mașinăria de pase a lui Guardiola. Din păcate, prima repriză a rămas datoare în ceea ce privește fotbalul. Nici un șut pe poartă, o posesie de 70% al lui City care nu a adus nimic și multe centrări aruncate de englezi în careu, unde nu era nimeni care ar putea crea un pericol. Atletico a realizat ce și-a dorit, nu a primit gol, dar nici nu a arătat că ar putea să ajungă aproape de poarta apărată de Ederson.

Statistica primei reprize arată o dominare totală a lui City, dar fără nici o eficiență. 6-0 la ocaziile de gol, 365-107 raportul paselor reușite și 46-2 raportul atacurilor periculoase. Din păcate pentru englezi, fotbalul nu se joacă după statistici, se joacă pe goluri, iar pentru a câștiga trebuie sa tragi la poartă, un lucru care a lipsit în prima repriză.

Debutul reprizei a doua a oferit o Atletico mai avansată, care încearcă să iasă puțin la joc, reușind să se apropie de poarta celor de la City, lucru pe care nici nu l-au căutat în prima repriză. City a continuat să domine partida, dar diferența a fost făcută până la urmă de inspirația antrenorilor. În minutul 60, Simeone a surprins prin trei schimbări ofensive, care, din nefericire pentru el, nu au reușit să aducă un plus pe teren. De partea cealaltă, Guardiola a efectuat și el trei schimbări, schimbări care au făcut diferența în această primă manșă.

 

 

La prima atingere de balon, Foden s-a strecurat între liniile madrilene și l-a servit perfect pe De Bruyne, scăpat singur cu Oblak, acesta reușind să deschidă scorul și să o aducă pe City în avantaj.

 

 

Restul reprizei s-a scurs tot sub dominația lui City, care a devenit mult mai periculoasă după intrarea lui Phil Foden.

TACTICA LUI SIMEONE

În acest meci tur a existat o singură echipă, iar vinovat pentru acest lucru este Cholo Simeone. Acesta și-a pus echipa în prima repriză să stea pe două linii, în 20 de metri, de unde este aproape imposibil să reușești să creezi pericol sau să înscrii. Au fost două situații în prima repriză, în care Llorente, respective Felix au primit mingea la 30 de metri de poarta lor și nu aveau cu cine să joace, fiind singuri împotriva apărării engleze. Acest lucru a continuat și în repriza a doua. La un corner bătut de City, Griezmann a recuperat mingea, dar a fost nevoit să alerge singur cu mingea la picior până în zona careului advers, unde a rămas fără energie pentru a finaliza faza.

La Madrid, Atletico va trebui să iasă mai mult la joc și să încerce mai mult, dacă vrea să mai spere la calificarea în semifinala competiției.

INTRAREA LUI FODEN

Inspirația lui Guardiola a fost unul dintre factorii care a făcut diferența în acest meci. O dată cu introducerea lui Phil Foden pe teren, apărarea lui Atletico a început să scârțâie. Pe lângă pasa de gol oferită, acesta a început să creeze pericol prin incursiunile lui și prin abilitatea de a dribla pe spații mici. Până la intrarea acestuia, City nu a reușit să pună în pericol poarta lui Oblak, cu excepția unei lovituri libere bătută de Kevin de Bruyne.

O LECȚIE PE CARE CITY NU O ÎNVAȚĂ

În ultimele sezoane, City a devenit o forță, căreia îi lipsește o singură piesă pentru a avea puzzle-ul complet, un număr 9. De la Sergio Aguero, englezii nu au mai avut pe cine să se bazeze în atac, Gabriel Jesus fiind departe de așteptările avute la momentul sosirii lui. La fiecare meci, Guardiola improvizează pe această poziție. Dacă în Premier League arată că se poate descurca așa, în Champions League lucrurile stau diferit. Finala de anul trecut pierdută cu Chelsea am crezut că îl va convinge pe spaniol că are nevoie urgentă de un număr 9, dar acesta se lasă așteptat. City a încercat să îi aducă pe Kane și pe Ronaldo, dar fără reușită, astfel fiind nevoit să continue să folosească un număr 9 fals.

Împotriva unor echipe ca Atletico, care se apără aglomerat, ai nevoie de un număr 9 care să se poată lupta cu apărarea adversă și care poate face diferența. În prima repriză, City a fost total lipsită de idei, nereușind să tragă un șut pe spațiul porții. Din această cauză, am văzut cum englezii au exagerat cu centrările în careu, centrări care nu aveau cum să ajute o echipă care nu are un vârf care să aștepte centrările respective.

 

O victorie total meritată pentru Manchester City împotriva unei echipe care a refuzat să joace fotbal în acest meci tur. Este o diferență de scor minimă, care lasă loc de interpretări pentru meciul retur, dar Atletico trebuie să schimbe ceva în jocul lor, daca vor să aibă o șansă de a întoarce calificarea.

 

Surse:

https://www.mancity.com/

https://en.atleticodemadrid.com/

https://www.uefa.com/uefachampionsleague/

Poze:

https://www.the-sun.com/sport/5059176/man-city-phil-foden-assist-kevin-de-bruyne/

https://www.besoccer.com/new/live-man-city-v-atletico-madrid-1123574

https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/man-city-atletico-madrid-substitutes-23605526

https://www.manchestereveningnews.co.uk/sport/football/football-news/man-city-atletico-madrid-highlights-23602547

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top