__________

Sportul se oprește in loc. Competiții și evenimente sportive suspendate (partea 2 – Europa și Asia)

La începutul anului, până în urmă cu câteva săptămâni, toată lumea stătea cu ochii ațintiți asupra competițiilor sportive favorite, indiferent care ar fi acestea, de la orele târzii ale marilor ligi nord-americane (MLB, NBA, NHL, MLS), la serile magice de Champions League, dupa-amiezile din Serie A, La Liga sau Premier League, și până la orele de matineu ale Ligii II din România, acolo unde câteva echipe de mare tradiție încă își mai fac veacul. Iubitorii tenisului așteptau cele 2 turnee americane (Indian Wells și Miami), urmate de sezonul de zgură ce culminează in mai cu Roland-Garros, iar cei ai Formulei 1 stăteau și ei cu sufletul la gură anticipând Grand Prix-urile din Australia, Bahrain, China, Vietnam sau Olanda.

Indiferent de sportul pe care il iubim, cu toții ne făcusem planuri de a urmări cele mai importante meciuri și evenimente, fie la televizor (sau mai nou prin serviciile de streaming), fie, pentru cei mai norocoși dintre noi, chiar de la fața locului, de pe stadion, sala de sport, tennis court, sau circuit de curse. De câteva zile, însă, timpul parcă s-a oprit în loc. Mai întâi am văzut imaginile dezolante ale unor meciuri cu tribunele goale. Apoi, izbucnirea epidemiei de Coronavirus, declarată ulterior pandemie, a produs un efect de domino care a făcut ca, meci cu meci, competitie cu competitie, mai toate evenimentele sportive să fie suspendate. Desigur, sunt măsuri normale în condițiile actuale, menite să protejeze sănătatea publică, dar noi, iubitorii sportului, ne vine greu să acceptam că nu ne vom putea urmări favoriții pentru o perioadă nedeterminată ce poate dura o lună, sau un an! Nu ne rămâne decât să așteptăm cuminți și să sperăm la normalizarea cât mai rapidă a crizei pe care o traversăm.

Chiar dacă nu ne-am fi dorit niciodată să scriem un astfel de articol, Sports Business Academy vă prezintă o listă cuprinzătoare a competițiilor și evenimentelor sportive care au fost suspendate din cauza crizei propagate de virusul COVID-19. Dacă în prima parte a acestui articol am văzut care sunt competițiile suspendate din cele două Americi, astăzi este rândul Europei și Asiei. Pentru ca între timp, mai toate țările de pe aceste continente și-au suspendat activitatea (doar câteva campionate precum cele din Belarus sau Burundi fiind active la această ora), așa că lista ar fi una imensă, vom prezenta doar cele mai importante competiții.

 

 1. Premier League. Pe 13 martie, după ce o serie de jucători, antrenori și oficiali au fost depistați pozitiv cu Coronavirus, campionatul englez a fost suspendat până pe 30 aprilie. La data opririi, Liverpool avea un avans considerabil, îndreptându-se în mod sigur către primul titlu de campioană după 30 de ani.
 2. La Liga. Campionatul spaniol a fost suspendat pe 23 martie pentru o perioadă nedefinită. După 27 de etape, Barcelona (58 puncte) și Real Madrid (56 puncte) se aflau într-o luptă strânsă pentru titlu.
 3. Bundesliga. Suspendată pe 13 martie, dupa 25 de etape, Bayern Munchen avea un avans de 4 puncte față de a doua clasată, Borussia Dortmund.
 4. Ligue 1. Tot pe 13 martie a fost suspendat și campionatul francez, acolo unde PSG se îndrepta către al treilea titlu consecutiv.
 5. Serie A. Italienii au fost primii care au oprit campionatul, pe 9 martie, până pe 4 aprilie inițial, dar competiția nu a fost reluată la această dată, oficialii anunțând că acest lucru se va întâmpla doar când condițiile vor permite. După 26 de etape, Juventus își vedea șirul consecutiv de 8 titluri pus în pericol de Lazio Roma, care făcuse până atunci un sezon remarcabil, fiind la un singur punct în spatele Bătrânei Doamne.
 6. UEFA Euro 2020. Ediția aniversară a Campionatului European (60 de ani de la prima ediție), urma să fie organizat în această vară în 12 orașe diferite, printre care și București, dar pe 17 martie UEFA a amânat competiția pentru un an, urmând ca ea să aibă loc între 11 iunie și  11 iulie 2021.
 7. Barajele de calificare Euro 2020. Ultimele echipe calificate pentru Euro 2020 urmau să fie decise prin meciurile de baraj progrmate pentru 26 si 31 martie. România urma sa joace un prim meci de baraj cu Islanda, dar play-offul a fost inițial amânat pentru iunie 2020, ulterior fiind amânat pentru o altă dată ce urmează să fie anunțată.
 8. Champions League și Europa League. Cele doua competiții au fost suspendate după disputarea primei manșe a optimilor de finală (UCL), respectiv șaisprezecimilor de finală (UEL).
 9. Formula 1. Grand Prix-urile din Australia (15 martie), Bahrain (22 martie), Vietnam (5 aprilie), China (19 aprilie), Olanda (3 mai), Barcelona (10 mai), Monaco (24 mai), și Azerbaidjan (au fost amânate sau anulate. Sezonul este programat să înceapă pe 14 iunie cu Grand Prix-ul din Canada.
 10. Olimpiada de la Tokyo. Cel mai important eveniment sportiv al planetei a fost amânat pentru un an, urmând să aibă loc în iulie-august 2021. Este pentru prima oară în istorie când Jocurile Olimpice sunt amânate, ele fiind anulate în trecut doar din cauza celor doua războaie mondiale.
 11. Wimbledon. Turneul de tenis de la Wimbledon a fost anulat pentru prima oară de la al Doilea Război Mondial.
 12. French Open. Turneul de la Roland Garros a fost amânat pentru septembrie 2020.
 13. Turneul celor 6 Națiuni. Cel mai important turneu de rugby din Europa mai avea de disputat doar o etapă când a fost amânat. Anglia, Franța, Scoția și Irlanda se aflau într-o strânsă luptă pentru trofeu, fiind despărțite de doar 4 puncte.

Citeşte şi alte știri asemănătoare


Copyright © 2015. All rights reserved.
back to top