__________

Începuturi, primii pasi in fotbal - Fabrizio Ravanelli(2021)

Fabrizio Ravanelli

Autor: Fabrizio Ravanelli

Fabrizio Ravanelli are in palmares titlul de Campion in Seria A cu Juventus si Lazio, iar nestematele carierei sale sunt trofeul Champions League si Cupa UEFA cu Juventus Torino.


Ravanelli și-a început cariera de club cu clubul său natal Perugia Calcio în 1986, unde a rămas până în 1989. A avut o vrajă cu Avellino mai târziu în acel an și ulterior a jucat cu Casertana un sezon. În 1990, s-a mutat la Reggiana, unde a rămas două sezoane. 


După ce s-a alăturat Juventusului în 1992, a format o formidabilă linie ofensivă alături de jucători precum Roberto Baggio, Gianluca Vialli, Paolo Di Canio, Pierluigi Casiraghi, Andreas Möller și Alessandro Del Piero. Cunoscut afectuos sub numele de „Pana Albă” (în italiană: Penna Bianca), ca recunoaștere a părului său prematur alb (o poreclă care aparținuse anterior fostei legende a lui Juventus Roberto Bettega), el a fost unul dintre cei mai buni marcatori ai Europei la mijlocul anilor '90. După ce s-a străduit inițial să obțină un loc de plecare sub conducerea lui Giovanni Trapattoni, din cauza concurenței altor alți atacanți, el a reușit în cele din urmă să intre în linia de start. În sezonul 1994–95, sub Marcello Lippi, a jucat un rol cheie, deoarece clubul a pretins o dublă internă, jucând într-un trident atacant, alături de Vialli, și fie Baggio, fie Del Piero. Cu clubul din Torino, Ravanelli a câștigat un titlu din Serie A (1994-95), o Coppa Italia (1994-95), o Supercoppa Italiana (1995), o Ligă a Campionilor (1995-96), unde a marcat în finală împotriva Ajax și o Cupă UEFA (1992-1993).  La 27 septembrie 1994, a marcat memorabil toate cele cinci goluri pentru Juventus împotriva CSKA Sofia într-o victorie cu 5-1. În finala Ligii Campionilor UEFA din 1996, a pus Juventus 1-0 la Stadio Olimpico din Roma. Ajax a egalat ulterior, dar Juventus a câștigat încă jocul printr-o lovitură de pedeapsă. 


Ravanelli a avut un impact pozitiv imediat asupra trecerii în Premier League cu Middlesbrough, de la Bryan Robson, la un transfer de 7 milioane de lire sterline în 1996, unde succesul său a fost susținut. El a marcat un hat-trick la debutul în ligă împotriva Liverpool în ziua de deschidere a sezonului 1996–97. În ciuda faptului că a fost unul dintre cei mai buni marcatori ai ligii, Middlesbrough a fost retrogradat în anul în care a intrat. Cu toate acestea, el i-a ajutat la finala ambelor competiții de cupă naționale din acel sezon. A început ambele finale, deoarece Middlesbrough a pierdut cu 2-0 împotriva Chelsea în finala Cupei FA  și Leicester City 1-0 în reluarea finalei Cupei Ligii. Împotriva lui Leicester, a marcat primul gol în finala primei întâlniri, doar pentru ca Emile Heskey să egaleze și să trimită jocul la o reluare, pe care Leicester a câștigat-o ulterior. El s-a înstrăinat de colegii de echipă și de fani, cu plângerile și criticile sale constante asupra regimului și facilităților de antrenament ale clubului, precum și asupra orașului însuși, în ciuda faptului că era fotbalistul cel mai bine plătit din Premiership la acea vreme. În timp ce era la club, el a locuit în micul sat local din Hutton Rudby, în North Yorkshire, unde au avut reședințe asociații de fotbal din Middlesbrough, precum Paul Merson, Gordon McQueen și alte câteva persoane notabile.


După retrogradarea lui Middlesbrough, Ravanelli s-a mutat la Olympique de Marseille. În sezonul 1998–99, Marsilia a terminat pe locul doi în Divizia 1 franceză, la un punct în spatele Girondins de Bordeaux. În sezonul următor, OM a concurat în UEFA Champions League 1999–2000, Ravanelli marcând o singură dată împotriva lui Sturm Graz la Stade Vélodrome.


În ianuarie 2000, Ravanelli s-a întors în Italia pentru a semna pentru Lazio. Ravanelli a câștigat al doilea Scudetto întrucât Lazio a încheiat sezonul 1999-2000 ca campioni, câștigând și Coppa Italia și Supercoppa Italiana. 

În iulie 2001, Ravanelli s-a alăturat județului Derby pentru un transfer gratuit, semnând un contract pe doi ani, dar nu a putut salva clubul de retrogradare în 2002. Din cauza problemelor financiare ale lui Derby, au fost nevoiți să amâne plățile salariale pe care le-au plătit timp de câțiva ani. 


Apoi s-a alăturat echipei Dundee, după încheierea contractului său Derby, dar a fost demis după ce clubul i-a eliberat pe toți câștigătorii lor de top.  Singurul joc în care Ravanelli a marcat pentru Dundee a fost împotriva lui Clyde într-un meci din Cupa Ligii, când a marcat un hat-trick. 


După experiența din Scoția, s-a întors în Italia pentru a-și termina cariera cu clubul său natal Perugia, cu care și-a început cariera profesională, cu scopul de a încerca să salveze clubul de la retrogradare.

Pentru a avea acces la material trebuie să aveți un cont DEMO sau să fiți abonat la unul dintre pachetele de acces.

CITEȘTE SI ALTE MATERIALE ASEMĂNĂTOARE


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top