__________

O viață dedicată baschetului. Din România până în NBA. - Ghiță Mureșan(2021)

Ghiță Mureșan este singurul sportiv roman care a evoluat vreodata in NBA. Pentru prima data ai acces la o discutie fara perdea despre fiecare pas din cariera sa, despre decizii pe care le-a facut fara sa regrete, dar si sfaturile sale despre succes.

 

Ghita Muresan

Autor: Ghita Muresan

Gheorghe Mureşan, cunoscut publicului iubitor de sport ca Big Ghiţă sau Ghiţă Mureşan, este singurul român care a jucat în NBA. Este faimos în întreaga lume nu doar pentru aptitudinile demonstrate pe terenul de baschet, ci şi pentru înălţimea sa ieşită din comun şi chiar pentru talentul actoricesc.

Ghiţă Mureşan si-a început cariera de baschetbalist profesionist la U BT Cluj-Napoca, în sezonul 1991-1992, echipă cu care a devenit campion. La scurt timp, a fost cooptat în echipa Elan Bearnais Pau-Lacq-Orthez, una dintre cele mai bune din istoria baschetului francez. Aici a evoluat în sezonul 1992-1993, cucerind Cupa Ligii.

La scurt timp, Ghiţă Mureşan se transferă în cel mai puternic campionat de baschet din lume, cel nord-american. A debutat în NBA ("National Basketball Association") în ziua de 17 noiembrie 1993.

A activat la Washington Wizards între anii 1993-1998. În acea perioadă, clubul purta numele Washington Bullets.

În sezonul 1995-1996 a fost numit "Jucătorul din NBA care a progresat cel mai mult" ("Most Improved Player"). În acelaşi sezon şi în următorul a avut cel mai bun procentaj al aruncării de două puncte.

A disputat ultimele 31 de jocuri în NBA pentru echipa New Jersey Nets, între anii 1998-2000. În total, cariera lui Ghiţă Mureşan în NBA a însemnat şapte sezoane, 307 meciuri jucate, cu o medie de 21,9 minute pe meci şi de 9,8 puncte reuşite pe meci.

Între 2000 şi 2001, s-a întors la francezii de la Pau-Orthez, cu care a devenit campion. Şi-a încheiat cariera la 11 martie 2007, într-un meci în care a jucat pentru Maryland Nighthawks, echipă care evolua în acea perioadă în liga americană semi-profesionistă ("American Basketball Association").

Măsurând 2,31 metri, Ghiţă Mureşan este cel mai înalt jucător din istoria NBA.

În 1998, românul şi-a făcut apariţia pe marile ecrane în drama-comedie "My Giant" ("Gigantul meu"). Baschetbalistul a mai apărut şi în celebrul videoclip al piesei "My Name Is", interpretată de rapperul american Eminem.

În 2004, a înfiinţat la Ashburn, Virginia, Academia de Baschet Gigantul ("Giant Basketball Academy"), proiect adresat copiilor şi tinerilor pasionaţi de acest sport.

Ghiţă Mureşan este coautor al două cărţi, ambele ghiduri de fitness şi nutriţie.

"Tot ceea ce eu sunt astăzi sunt doar ce am devenit prin sport. Iar baschetul, la rândul său, mi-a dat tot ceea ce am în ziua de astăzi. Eu am început să practic baschetul la început pentru că eram înalt. Apoi m-am îndrăgostit de baschet, iar apoi baschetul a fost viaţa mea. Este cea mai frumoasă muncă pe care poţi să o faci atunci când o iubeşti"

Pentru a avea acces la material trebuie să aveți un cont DEMO sau să fiți abonat la unul dintre pachetele de acces.

CITEȘTE SI ALTE MATERIALE ASEMĂNĂTOARE


Copyright © 2024. All rights reserved.
back to top